Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Pașapoartele de vaccinare pentru călătorii internaționale intră în vigoare din 17 mai

pasaport_vaccinare.jpg

Aplicație NHS
Aplicația NHS va fi lansată ca pașaport de vaccinare luni 17 mai
Sursa imaginii: 
Leon Neal/Getty Images

Începând cu 17 mai intră în vigoare pașapoartele de vaccinare anti-Covid pentru persoanele rezidente în Anglia care doresc să călătorească în străinătate. Acestea vor funcționa ca o aplicație pe site-ul Serviciului Național de Sănătate (NHS).

Aplicația NHS va fi lansată ca pașaport de vaccin pentru călătoriile internaționale începând de luni, dar numai pentru cei care au primit ambele doze. Persoanele care nu folosesc smartphone-uri pot telefona la 119 pentru a primi o scrisoare tipărită care să le confirme statutul de vaccinare, dar li s-a cerut să nu apeleze la medicul de familie.

Biroul prim ministrului britanic Boris Johnson a promis luni că aplicația va putea arăta statutul de vaccinare la timp pentru ca oamenii să o poată utiliza atunci când interdicția de călătorie în străinătate va fi ridicată pe 17 mai.

Aplicația nu va afișa rezultatele testelor Coronavirus, dar se speră că acestea vor fi încorporate până la data la care certificatul de statut intern Covid va fi introdus pentru evenimente de masă pe 21 iunie.

Oamenii trebuie să se înregistreze pentru a utiliza aplicația, iar guvernul le recomandă să facă acest lucru cu cel puțin două săptămâni înainte de a călători în străinătate. Ca alternativă, aceștia pot solicita o scrisoare pe hârtie, dar aceasta este disponibilă doar la cinci zile după a doua doză și va dura încă cinci zile pentru a ajunge la destinatar.

Premierul Johnson a anunțat luni ridicarea interdicției de călătorie în străinătate începând cu 17 mai. În același timp a fost introdus un sistem de semafor, pe lista verde aflându-se 12 țări și teritorii de unde persoanele care sosesc în Anglia (unde trăiește aproape 85% din populația UK) nu trebuie să intre în carantină, printre care Portugalia și Israel. Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au propriile reglementări privind călătoriile în străinătate. 

România și Republica Moldova se află pe lista galbenă de unde toți cei sosiți trebuie să intre în carantină timp de 10 zile. Cei sosiți din țările de pe lista roșie trebuie să intre în carantină la hotel.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ