Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Diaconescu: Implicațiile conflictului israeliano-palestinian sunt majore

Cristian Diaconescu conflict israeliano palestinian.jpg

Cristian Diaconescu comentează conflictul din Orientul Mijlociu (Foto: arhivă RFI)
Cristian Diaconescu comentează conflictul din Orientul Mijlociu (Foto: arhivă RFI)

Implicațiile conflictului israeliano-palestinian sunt majore atât în interiorul, cât și în afara Orientului Mijlociu. O spune la RFI fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, în opinia căruia situația din regiune este una extrem de tensionată. Zeci de oameni au fost uciși în urma ripostei israeliene, după ce organizația Hamas a lansat sute de rachete asupra teritoriului părții adverse, acțiune soldată cu victime civile. SUA și UE fac apel la calm, în timp ce unele țări arabe din regiune au avut reacții mai degrabă timide.

Cristian Diaconescu spune cât de complicată este ecuația Orientului Mijlociu: ”Este în mod categoric în acest moment o situație extrem de tensionată. Practic, Hamasul și Hezbollah-ul susțin Fâșia Gaza, au atacat zone locuite din Israel, cu sute de rachete. Majoritatea dintre acestea au fost interceptate de scutul antirachetă Iron Dome, pe care îl au israelienii”.

 

Conflictul israelo-palestinian în pană totală de soluţii

 

”Evoluțiile sunt cât se poate de complicate din această perspectivă, pentru că este una din zonele cele mai tensionate de pe glob și evident, când apar astfel de crize, implicațiile sunt majore atât înăuntrul, cât și în afara Orientului Mijlociu”, afirmă fostul ministru de Externe.

 

Întreaga analiză, în interviul de mai jos

 
Cristian Diaconescu, despre noile violențe israeliano-palestiniene