Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum șterg autoritățile iraniene urmele crimelor politice pe care le-au comis

morminte.png

Săpături în zona gropilor comune de la Khavaran, Iran, aprilie 2021
Image source: 
Twitter via France24

O nouă măsură a autorităților iraniene de la sfârșitul lunii aprilie a stârnit furia activiștilor bahai, a căror religie este interzisă în Iran. Aceștia sunt acum obligați să-și îngroape rudele chiar în gropile comune unde se află deja prizonierii politici executați în anii 1980, după revoluția islamică. Potrivit activiștilor, această măsură este o nouă modalitate de a șterge orice urmă a execuțiilor în masă efectuate de Republica Islamică.

Fotografiile publicate pe Telegram pe 23 aprilie arată în jur de zece morminte săpate recent și două cadavre în interiorul acestora, în cimitirul Khavaran, la est de Teheran. În același loc sunt și gropile comune unde sunt îngropați deținuții politici executații după revoluția islamică din 1979, majoritatea în vara anului 1988.

Echipa postului de televiziune france France 24 a încercat să contacteze Consiliul Municipal, responsabil de cimitirele din regiunea Teheranului, dar membrii Consiliului nu au dat niciun răspuns.

Ce s-a întâmplat în anii 1980 în Iran pe locul acestei gropi comune din estul Teheranului?

Contactată de echipa Les Observateurs a postului de televiziune francez France 24, Raha Bahreini, cercetătoare de la ONG-ul Amnesty International în Iran și avocat specializat în drepturile omului reamintește contextul evenimentelor din anii 1980:

”În urma unei fatwa (decret privind legea islamică) a liderului suprem Khomeiny în 1988, autoritățile iraniene s-au angajat în execuții extrajudiciare coordonate menite să suprime opoziția politică.

”Comisia morții”

În toată țara, aproape zilnic, grupuri de prizonieri erau aduși în fața „comisiei morții”, formată din funcționari ai sistemului judiciar, ai Procuraturii, din învățământ și din închisori. „Comisia morții” nu se asemănă deloc cu un tribunal, iar procedurile ei erau sumare și extrem de arbitrare.

Comisia funcționa în afara oricărei legislații existente și nu arăta niciun interes pentru stabilirea vinovăției sau nevinovăției acuzatului cu privire la o infracțiune recunoscută la nivel internațional.

Republica Islamică încearcă să păstreze secretă importanța acestor masacre. Cu toate acestea, potrivit informațiilor publicate de diferite partide politice și ONG-uri pentru drepturile omului, numărul prizonierilor politici executați doar între sfârșitul lunii iulie și septembrie 1988 în Iran ar ajunge la aproximativ 5.000 de persoane. Suntem de părere că numărul real este mult mai mare.

Aceste execuții sunt considerate o crimă împotriva umanității, potrivit unui raport publicat în 2018 de ONG-ul Amnesty International. Republica Islamică a ascuns în mod sistematic dovezile acestor crime. Nerecunoscând oficial că acești oameni au fost omorâți, autoritățile continuă crimele comise în 1988.

Analiza noastră demonstrează că autoritățile iraniene distrug în mod deliberat mormintele comune presupuse sau confirmate, care sunt asociate masacrului din 1988, precum în cazul Khavaran, pentru a-și ascunde crimele.

De zece ani, autoritățile iraniene au dărâmat și au construit clădiri și drumuri, au făcut gropi de gunoi sau au construit noi morminte pe gropile comune. Acest lucru s-a întâmplat deja la gropile comune din Rasht, Ahvaz, Tabriz și Sanandaj.

Apelând la asemenea tactici, autoritățile își propun să distrugă dovezile cheie care ar putea fi utilizate pentru a stabili adevărul și ce amploare au avut infracțiunile, pentru a obține dreptate și pentru a despăgubi victimele și familiile lor. Autoritățile distrug în mod voit probele incriminatorii pentru a putea nega orice acuzații”.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24