Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decesele Covid-19, subraportate? Paveliu: Ministrul Sănătății a aruncat niște cifre irelevante

decese_covid_subraportate_paveliu.jpg

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat situația deceselor din cauza Covid-19 (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Eduard Vînătoru)
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat situația deceselor din cauza Covid-19 (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Eduard Vînătoru)

Datele prezentate de ministrul Sănătății privind subraportarea deceselor de Covid-19 sunt irelevante. Iată ce crede Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate la Societatea Academică din România, după ce Ioana Mihăilă a prezentat joi o serie de cifre, fără să spună însă clar câți morți au existat în realitate. Ea pune totul pe seama birocrației și a diferitelor tipuri de raportare din spitale. Ministrul precizează că au fost diferențe între cele două platforme de raportare de până la 500 de decese prezentate de același spital.

Sorin Paveliu spune că datele privind subraportarea deceselor de Covid-19 prezentate de ministrul Sănătății nu rezolvă de fapt problema de fond: ”Aceste date am încercat să le studiez cu creionul în mână și am ajuns la o singură concluzie, că așa cum am învățat în facultate, aveți grijă, învățați statistică, pentru că puteți demonstra cu ajutorul acestei științe orice, în funcție de situație, indiferent de ce parte a baricadei te afli. Deci cam asta a făcut și doamna ministru, a aruncat acolo o serie întreagă de cifre, care de fapt nu au nici o relevanță”.

”Prima întrebare: este normal să existe diferențe între date? Și răspunsul implicit este da. În clipa în care ai două baze de date, care sunt completate în mod diferit, cu rigori diferite, este absolut normal să apară diferențe. Pe urmă, ce ne-a mai spus: aveți grijă să nu politizăm. Sigur că asta este preocuparea, pentru că a luat acest cartof fierbinte, pe care l-a încălzit fostul ministru și coleg și mentor Vlad Voiculescu, dar care a prezentat subiectul ca fiind o descoperire, am descoperit noi cum unii au încercat să mintă. Nu, este clar că nu e vorba de o manipulare, ci de o posibilitate care a fost dată unor persoane de a completa în mod diferit niște baze de date și mai ales de existența unui comitet de cenzură, îmi pare rău că trebuie s-o spun, dar acest comitet de comunicare strategică a jucat rolul unui comitet de cenzură, adică i s-a dat posibilitatea să prezinte date în fel și chip, fără să ascundă date, deci doar a avut posibilitatea și atunci, oamenii au trebuit să aleagă în funcție de pregătirea, interesul și ceea ce au considerat ei că este corect”, afirmă expertul.

 

Ministrul Sănătății: Între cele 2 platforme, sunt diferențe și de 500 de decese covid raportate de un spital

 

Ministrul Sănătăţii chemat în Parlament, pentru a prezenta situaţia deceselor din cauza COVID-19

 
Sorin Paveliu, despre situația deceselor de Covid-19, prezentată de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă