Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


America traversează o perioadă politică plină de pericole--interviu cu Nancy MacLean(II)

macleanlannan.org_.jpg

Nancy MacLean, profesoară de istorie și politici publice la Universitatea Duke
Nancy MacLean, profesoară de istorie și politici publice la Universitatea Duke
Sursa imaginii: 
LannanFoundation

Nancy MacLean, profesoară de istorie și politici publice la Universitatea Duke din Carolina de Nord, membră a Societății Istoricilor Americani, abordează, în cărți notabile și articole de mare ecou, subiecte sensibile ale istoriei americane contemporane precum rasismul, sindicalismul și evoluția drepturilor angajaților, feminismul, schmbarile din peisajul politic al ultimilor cincizeci de ani.

 Aceste schimbări sunt subiectul cărții apărute în 2017, DEMOCRAȚIE ÎN LANȚURI:  Planul Ascuns al Dreptei Radicale de a Transforma America, volum care cuprindea un semnal de alarmă ce trebuie să răsune și astăzi:  "e momentul să ne abatem privirile de la Trump și să le îndreptăm asupra schimbării dramatice a regulilor. Pînă nu-i prea tîrziu. Pînă schimbările nu devin ireversibile".  Nimic mai actual acum, cînd 361 de legi sau proiecte electorale restrictive sunt adoptate sau discutate în 47 de state, cînd, cum atrage atenția Nancy MacLean, o grupare libertariană, suprematist-corporatistă precum PROIECTUL CONVENȚIEI STATELOR lucrează, din 2014, cu o rîvnă crescîndă, la mobilizarea a cel puțin două-treimi din state pentru convocarea unei Constituante care să permanentizeze, prin amendamente, dominația minorității de interese, cînd majoritatea Republicanilor din Parlament au ales să-i fie loiali lui Trump, nu adevărului sau Constituției. Pentru Nancy MacLean, fostul președinte este puseul unei maladii cronice,  trecerea sa pe la Casa Albă  un act, nu ultimul, într-o tragedie politică, epilogul dramatic al mandatului său doar un prolog.

Nancy MacLean:   Nu m-am așteptat, din partea lui Donald Trump,  la  atîta înverșunare șireată în urmărirea intereselor personale,  atîta instinct de autoconservare.   Nimeni n-a crezut că va merge, la 6 ianuarie, pînă la asmuțirea gloatei asupra Capitoliului, puțini și-au imaginat că va fi atît de hotărît să se agațe de putere. Narcisismul său, totala incapacitate de  a accepta că a eșuat, că a pierdut, aproape că au devenit un factor al istoriei.

Reporter:   Puterea din spatele tronului trumpian a pierdut bătălia electorală în 2020, dar războiul continuă.  Ce urmează pentru rețeaua donatorilor ultraconservatori?  

Nancy MacLean:  Principala teză  a cărții mele, DEMOCRAȚIE ÎN LANȚURI, este că personalitățile ecosistemului patronat de Charles Koch și acoliții lor știu că-s o minoritate.  Vasta majoritate respinge tipul de reformă  pe care îl propun. Trebuie deci să recurgă la dezinformare și tertipuri, să încerce schimbarea regulilor jocului.  Pe termen lung urmăresc tranformarea fundamentală a ordinii politice, promovînd în acest sens, departe de lumina reflectoarelor, ideea unei Constituante, prima de la redactarea Constituției în 1787. Pentru convocarea unei astfel de Convenții au nevoie de autorizări din partea a 34 de state; au deja 28. Acest proiect radical este purtat de indivizi devotați dogmei libertariene,  care cînd e aplicată  dă rezultate invariabil dezastruoase. Promit Nirvana libertății individuale, dar rezultatele concrete ale acțiunii lor sunt evident nocive.  Inacțiunea statală cauzează presiuni sociale. Cînd statul este incapabil să lucreze în folosul majorității se ivește riscul, demonstrat la 6 ianuarie 2021, ca un segment al populației să se radicalizeze irațional.

Reporter:  Cum vedeți evoluția post-trumpiană a partidului Republican, care traversează o perioadă agitată de redefinire?

Nancy MacLean:  Partidul Republican a fost practic distrus. Nu înseamnă că-i pe cale de dispariție, dar pare incapabil să-și repare avariile. Nu cred că fanaticii vor îngădui îndreptarea, iar problema așa-zișilor Republicani "tradiționali"  este că nu mai au, ca susținători, decît oameni pe care i-au hrănit ani de zile cu dezinformare, cărora le-au stîrnit prejudecățile. Agenda majorității partidice, care este cea corporatistă impusă de donatori, este nepopulară, și s-au menținut la putere doar cu o tematică de război cultural. Nici eu, nici ei nu știu ce-i de făcut.

Reporter:  Democrații, pe de altă parte, știu, dar prioritățile le sunt inevitabil dictate de exigențele acestui moment de multiple și grave crize.  Popularitatea lui Joe Biden este respectabilă, acțiunea sa întrunește adeziune bi-partizană. Cît vor conta însă aceste lucruri? Trăim un interludiu de patru ani, sau o schimbare durabilă?

Nancy MacLean:  Democrații au arătat o unitate rar întîlnită, o disciplină nemaivăzută de ani de zile. Sunt evident diferențe în partid, dar și o claritate,  o hotărîre cum nu s-au manifestat de mult timp, și o recunoaștere a faptului că Administrația Obama a fost victima atacurilor combinate ale bazei Republicane și intereselor corporatiste. Există dorința ca Executivul Biden să nu cadă pradă aceluiași set de forțe. La prezidențialele din 2020, Biden a fost plebiscitat la o diferență substanțială. Există, în rîndul Democraților, o mare energie, și sunt impresionată de viteza de acțiune și nivelul de competență al Administrației, cu ordonanță după ordonanță din start și o mulțime de alte inițiative extrem de populare și importante pentru votanții americani. Dacă au succes, aceste inițiative pot schimba peisajul socio-politic, pot drena o parte  din otrava care circulă în sistem. Rămîne însă de văzut.

Reporter:   Vor ști Democrații, în acest rar și trecător moment în care dețin puterea executivă și legislativă, să respingă, prinși cum sunt în iureșul problemelor reale de rezolvat, insidiosul atac din flanc al forțelor anti-democratice?

Nancy MacLean:   Mă neliniștește faptul că mulți Democrați nu par a înțelege cît de puternică, de bine finanțată, de lipsită de reticențe, cît de departe pe drumul ales este rețeaua de donatori din jurul lui Charles Koch. Orice delăsare, oricît de mică din partea Democraților în fața acestei amenințări ar fi ceva extrem de periculos.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Nancy MacLean intervievată de Radu Tudor, corespondent RFI în SUA