Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, România reușește o bună diplomație a vaccinurilor

ajutoare_bun.png

Convoi umanitar românesc la Chișinău, februarie 2021
Sursa imaginii: 
gov.md

România a trimis peste 300.000 de doze de vaccin anti-Covid 19 în Republica Moldova. Cifra, în sine, s-ar putea să nu spună mare lucru. Dar devine foarte relevantă atunci când o privim în context regional.

În Republica Moldova au ajuns, de la începutul anului, aproape 800.000 de vaccinuri, la o populație care, oficial, depășește două milioane și jumătate de oameni, însă numărul real al celor plecați peste granițe, în vest sau în est, rămâne greu de estimat.

De unde vin, însă, aceste doze?

Să ne amintim că primele vaccinuri au venit din România, într-o perioadă în care deficitul de doze se făcea simțit și în Uniunea Europeană – ca să nu mai vorbim despre statele mai sărace din afara blocului comunitar, care pur și simplu nu aveau încă acces la vaccinurile contractate cu prioritate de către cei mai bogați.

Astfel, România a livrat patru tranșe de vaccinuri, totalizând puțin peste 300.000 de doze. Transporturile au avut loc sub egida ”Team Europe”, mecanismul european de intervenție creat pentru a ajuta statele nemembre ale Uniunii, în criza sanitară.

Cât înseamnă cu adevărat cele 300.000 de doze vom înțelege mai bine dacă facem comparația cu cele trimise de China, dar mai ales de Rusia, care nu odată s-a erijat într-un protector nepoftit al Republicii Moldova și a somat Uniunea Europeană să nu se amestece în treburile interne ale Chișinăului.

Beijingul și Moscova au trimis fiecare, în Republica Moldova, cam 150.000 de doze fiecare. Cu alte cuvinte, România a trimis în Republica Moldova cam tot atâtea vaccinuri cât Rusia și China la un loc. Adăugați aici și ajutoarele constând în materiale sanitare, primite, de fostul regim al lui Igor Dodon, sub un pod de la periferia Chișinăului și veți avea o dimensiune mai clară a intervenției României peste Prut.

O acțiune coerentă

Desigur, toate acestea nu pot să oprească propaganda și dezinformarea – cum ar fi ideea că toate ajutoarele din Occident (inclusiv din România, așadar) urmează să fie plătite cu dobândă de moldoveni.

Și nici nu trebuie să ne mire – politica își are locul ei în toată această realitate. Iar realitatea este că România a reușit să dezvolte o bună diplomație sanitară în Republica Moldova.

Acest gen de diplomație a fost practicat încă de la începutul pandemiei, cu Rusia și China foarte active. Erau momentele în care, dependente de livrările de produse sanitare chinezești, statele occidentale se angajaseră într-un adevărat război comercial, cu consecințe davastatoare asupra imaginii Uniunii Europene. China și Rusia jucau rolul filantropilor binevoitori, în fața unui Occident neajutorat.

Desigur, lucrurile s-au schimbat între timp. Și, ca să revenim la România, fără a avea posibilitatea unei diplomații sanitare la nivel global, Bucureștiul a reușit să joace eficient acolo unde a fost posibil și interesul a fost direct: în Republica Moldova.

Mai mult, preşedintele Klaus Iohannis l-a informat pe omologul ucrainean Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică desfășurată miercuri, că România este pregătită să realizeze o donaţie de echipamente medicale, dezinfectanţi și vaccinuri.

Știm dificultățile cu care se confruntă Ucraina, atât în asigurarea vaccinurilor cât și a materialelor și medicamentelor necesare în lupta cu pandemia. Ceea ce dă gestului României o dimensiune politică importantă.

Adăugați aici și sprijinul românesc pentru presa independentă și societatea civilă din Belarus și veți avea, în cele din urmă, imaginea unei acțiuni destul de coerente a Bucureștiului în regiune.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica