Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Georgia: UE a plătit cauțiunea pentru eliberarea din închisoare a liderului opoziției

nika_melia_georgia.jpg

Nika Melia, liderul opoziției georgiene
Sursa imaginii: 
Twitter / rfi.fr

Revista presei Europa Plus

- Cauțiunea pentru eliberarea din închisoare a liderului opoziției din Georgia a fost plătită cu bani europeni;

- Cei 12 milioane de angajați din sectorul turistic în Turcia resimt din plin efectele pandemiei;

- Ministrul rus de externe promite la Erevan că va sprijini procesul de repatriere a prizonierilor armeni de război aflați în Azerbaidjan.

Nika Melia, liderul Mișcării Naționale Unite, considerat liderul opoziției georgiene, a fost eliberat din închisoare printr-o decizie a Tribunalului din Tbilisi, contra unei cauțiuni de 40 000 GEL (cca 10 000 de euro), care a fost plătită de Uniunea Europeană, transmite postul Vocea Americii, secțiunea în limba georgiană.

Reprezentanții UE au participat direct la negocierile dintre guvern și opoziție privind deblocarea crizei politice din această țară, negocieri în cadrul cărora eliberarea deținuților politici a fost o condiție esențială pusă de reprezentanții opoziției.

Reamintim că, în urma alegerilor legislative din toamna trecută, opoziția refuză să-și ocupe locurile care i se cuvin în Parlament, acuzând guvernul că a falsificat rezultatul alegerilor și că a făcut mai multe arestări din rândul opozanților, pe criterii politice.

”Mulțumesc în mod special ambasadorului UE, Carl Hartzel pentru ajutorul enorm pe care ni l-a acordat. În aceeași măsură mulțumesc domnului președinte Charles Michel și doamnei ambasador al SUA în Georgia, Kelly Degnan”, a declarat Nika Melia după eliberare.

Decizia tribunalului georgian a fost salutată și de la Washington. Fostul ambasador american în această țară, Georgie M. Kenneth Ialovich a declarat că eliberarea lui Melia ar trebui să reprezinte începutul unui drum către stabilitate politică și încetarea conflictului dintre guvern și opoziție, care nu face decât rău țării.

 

Turcia: Despre demnitatea oamenilor de rând...

Criza economică din Turcia, care durează de 3 ani s-a transformat într-o criză socială, iar pandemia a adâncit această criză, afectând în primul rând turismul, în care lucrează nu mai puțin de 12 milioane de salariați, scrie publicația birgun.net.

Felul în care autoritățile îi tratează pe acești salariați și pe cetățenii turci în general, se reflectă foarte bine în ultima declarație a ministrului de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, care a spus că, în viziunea sa, soluția salvării turismului e simplă: ”Îi vom vaccina doar pe cei cu care turiștii vor trebui să intre în contact”, comentează publicația citată.

Declarația a stârnit un val de revoltă în rândul opiniei publice, în condițiile în care cetățenii sunt obligați să respecte restricțiile de circulație, turiștii pot circula liberi, chiar și nevaccinați, iar cei 12 milioane de salariați din turism, majoritatea neavând acces la vaccin, își riscă zilnic sănătatea.

Foto: Twitter / Bülent Kılıç

Nemulțumirile s-au accentuat după ce presa turcă a publicat și comentat pe larg o fotografie realizată de un jurnalist AFP pe terasa unui restaurant din Turcia, în care apare o îngrijitoare, cu o atitudine umilă, făcând curat pe lângă masa unor turiști străini care se distrează din plin, toți fără măști de protecție.

Bülent Kılıç, autorul fotografiei, a declarat, potrivit publicației citate: ”Orice om normal vede aici un conflict de clasă. Nu contează cine sunt cei care se distrează, important e că oamenii sunt obligați să stea în case și bineînțeles că sunt deranjați când văd cum alții se plimbă pe unde vor. Este vorba de demnitate, care în țara noastră nu este respectată de autorități”.

 

Kazakhstan: Solidaritate cu victimele atacului din Kazan

Ministrul educației și științei din Kazakhstan a transmis oficial condoleanțe tuturor rudelor și apropiaților victimelor atacului armat din 11 mai de la școala din orașul Kazan, Rusia, transmite publicația Kazpravda.kz.

”Exprim sincere condoleanțe familiilor victimelor acestui atac terorist care a avut loc la școala din Kazan. Trebuie să tragem învățăminte din această tragedie, vom lua măsuri suplimentare pentru protejarea copiilor și personalului didactic din țara noastră. Vom moderniza infrastructura de supraveghere video și vom organiza cursuri suplimentare de instruire privind comportamentul în situații de urgență”, a spus ministrul.

Șapte copii și doi profesori și-au pierdut viața în urma atacului armat de marți de la școala din Rusia. 21 de persoane au fost spitalizate. Poliția a arestat un singur suspect, un tânăr în vârstă de 19 ani.

 

Armenia: Rusia promite ajutor pentru repatrierea prizonierilor de război

Ministrul rus de externe Sergueï Lavrov promite că Rusia va continua eforturile pentru repatrierea tuturor prizonierilor de război armeni aflață în Azerbaidjan în urma conflictului militar din Nagorno Karabach, transmite publicația hetq.am.

”Am discutat pe larg despre situația din Nagorno Karabach și am constatat că s-au făcut progrese semnificative în direcția stabilizării situației politice. Nu ne vom diminua eforturile privind repatrierea prizonierilor, nici pe cele privind deminarea regiunii și protejarea patrimoniului cultural și religios. Un grup de lucru trilateral, format din viceprimminiștrii din Armenia, Rusia și Azerbaidjan continuă să lucreze în acest sens”, a declarat ministrul rus de externe în timpul unei vizite oficiale la Erevan.

Pe de altă parte, șeful diplomației ruse a anunțat că se poartă discuții pentru importul în Armenia a cca 1 milion de doze de vaccin anti-Covid Sputnik V, precum și despre posibilitatea producerii acestui vaccin în Armenia.

El a reamintit că, în ciuda scăderii nivelului schimburilor comerciale bilaterale pe timpul pandemiei, Rusia rămâne principalul partener economic al Armeniei și principalul investitor străin în această țară.

În timpul vizitei în Armenia Lavrov a fost prezent și la Memorialul de la Tsitsernakaberd, pentru a aduce un omagiu victimelor genocidului armean.

 

Azerbaidjan: Pregătiri pentru Cupa mondială de gimnastică ritmică

Pregătirile pentru Cupa mondială de gimnastică ritmică feminină de la Baku au intrat în linie dreaptă, transmite publicația Trend.

”Suntem pe teren propriu și trebuie să profităm de asta. Fetele noastre sunt foarte motivate și fac eforturi mari pentru a se pregăti cât mai bine. Este prima competiție importantă după o îndelungă pauză. Am pierdut puțin obișnuința cu marile competiții dar există și un sentiment de bucurie că astfel de venimente reîncep”, a declarat Yevgenia Vilyaeva, antrenoarea echipei Azerbaidjanului.

Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, sportivele azere au fost nevoite să se antreneze o lungă perioadă exclusiv on-line, ceea ce a fost foarte dificil, a mai explicat antrenoarea.

Zohra Agamirova este sportiva din echipa azeră de la care se așteaptă cele mai mari performanțe. Ea va evolua în probele de cerc, minge și panglică

 

Au colaborat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Khoujadzé Saba - Georgia

Hülya Çetinkaya - Turcia

Yenglik Onerbayeva - Kazakhstan

Nune Grigoryan - Armenia

Djamila Khaspoladova – Azerbaidjan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 14 mai 2021