Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia, atac la adresa SUA și UE pentru un presupus amestec în alegerile din R.Moldova. MAEIE respinge acuzațiile

poza_zaharova.jpg

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova vine cu noi acuzații la adresa SUA și UE

Noi acuzații lansate de Rusia la adresa SUA și UE pentru un presupus amestec în politica internă de la Chișinău. De această dată, Ministerul rus de Externe vorbește despre influența asupra conducerii R.Moldova și a Comisiei Electorale Centrale, în contextul alegerilor parlamentare anticipate. De partea sa, Ministerul de Externe de la Chișinău respinge acuzațiile rușilor, menționând că nu au fost semnalate eventuale presiuni din partea altor state.

Între timp, la Chișinău, mai multe partide și-au depus, vineri, actele la CEC pentru a fi înregistrate în cursa pentru anticipatele din 11 iulie. Și cum primul bloc comun a fost creat, cel al socialiștilor și comuniștilor, au fost anunțate primele nume. Cap de listă este fostul președinte moldovean, comunistul Vladimir Voronin. Și fostul deputat român, Cristian Rizea, condamnat în România pentru trafic de influență și spălare de bani, a mers astăzi la CEC. Vrea să candideze independent la alegerile din iulie din R.Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Daniel Vodă, precizează că, până în prezent nu au fost informați de către instituțiile din R.Moldova despre eventuale presiuni venite din partea altor state legate de desfășurarea scrutinului.”Procesul de pregătire al scrutinului derulează potrivit normelor legale, inclusiv în ceea ce privește modul de informare, înregistrare și participare a observatorilor internaționali. Ministerul reiterează și pe această cale invitația către partenerii străini de a participa în cadru bilateral și multilateral la misiunile de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent”, afirmă Daniel Vodă.

Reacția Externelor de la Chișinău vine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a lansat noi acuzații la adresa SUA și UE. Este regretabil, spune Maria Zaharova,”amestecul în creștere în politica internă din R.Moldova și condamnăm cu fermitate acest lucru”. ”Ambasadorii UE și SUA, fără niciun fel de scrupule, încearcă să exercite o influență asupra conducerii R.Moldova, dar și a Comisiei Electorale Centrale în contextul anticipatelor din 11 iulie”, a punctat reprezentanta Ministerului rus de Externe.

Totodată, Maria Zaharova a menționat că Rusia își dorește să participe la monitorizarea scrutinului din R.Moldova. ”Intenționăm să participăm la observarea procesului de vot pe linie bilaterală și în componența misiunilor unor organizații internaționale din cadrul CSI și OSCE”, a conchis Zaharova.

Trebuie spus că, și la sfârșitul lunii aprilie, Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii de implicare în procesele politice interne ale R.Moldova. Autoritățile ruse au îndemnat atunci oficialii europeni și americani să se abțină să intervină și ”să nu depășească normele de etică diplomatică”. ”Ceea ce fac oficialii occidentali, au declarat autoritățile ruse, ”contribuie la o polarizare și mai mare a societății moldovenești”.

Ministerul de Externe de la Moscova s-a arătat deranjat se pare de faptul că mai mulți oficiali străini au condamnat acțiunile majorității PSRM-Șor legate de activitatea Curții Constituționale. Atunci, socialiștii și cei de la Partidul Șor au demis președintele CC și au numit un nou judecător. Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a venit cu un apel către toate instituțiile statului  ”să manifeste reținere, să intre în dialog și să dezamorseze această situație îngrijorătoare în vederea respectării Constituției Republicii Moldova, lucru pe care îl merită poporul moldovenesc, mai ales pe timp de confruntare cu actuala criză sanitară și economică”.

Ulterior, megistrații Curții Constituționale au declarat neconstituționale deciziile votate de PSRM-Șor. Tot, Înalta Curte a declarat ilegală starea de urgență, instituită de aceiași deputați. Iar președintele moldovean, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor anticipate.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile acuzații lansate de Moscova la adresa SUA și UE, dar și despre candidații care vor să participe la alegeri