Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rizea, în pregătiri pentru alegerile din R.Moldova.”Vreau să lupt împotriva sistemului mafiot al lui Dodon și Plahotniuc”

rizea_nou.jpg

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea

Aflat în R.Moldova, fostul deputat PSD, Cristian Rizea, eliberat din detenție după șase luni, a venit, vineri, la Comisia Electorală Centrală pentru a lua listele de subscripție, iar ulterior să depună actele pentru a fi înregistrat în cursa pentru anticipatele din 11 iulie. Rizea susține că vrea să lupte ”împotriva sistemului abuziv, mafiot din justiție al lui Dodon și Plahotniuc”.

”Am decis să merg independent și în funcție de asta, până la final, vom vedea exact dacă vreun partid are coloană vertebrală aici în R.Moldova. Și este cu adevărat independent. Din păcate, din cele 53 de partide care sunt în drept să-și depună actele, jumătate sunt sub influența lui Igor Dodon, iar cealaltă jumătate sub influența lui Vlad Plahotniuc care au vrut să controleze toată această scenă politică. Pentru ca nu cumva să existe independenți. Dacă ajung în Parlament voi susține toate proiectele legislative promovate de PAS și Maia Sandu”, a spus fostul deputat român. 

Pentru a fi înscris în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate, Cristian Rizea trebuie să adune 2.500 semnături, timp de o lună. ”Miza mea este să-i reprezint pe veteranii de război, singurii care au venit alături de mine. Sunt eroii acestei țări și nu au fost respectați niciodată. Li s-au încălcat toate drepturile. Dacă intru într-o bătălie politică, o fac pentru ei. Promit că anul viitor, Igor Dodon și Vlad Plahotniuc vor împărți aceeași celulă la Penitenciarul 13”, declară Rizea.

Precizăm că, fostul deputat PSD a fost reținut, la Chișinău, în noiembrie 2020. Ulterior, instanța de judecată a eliberat un mandat de arestare, pentru 18 zile, după care a fost prelungit. Rizea este acuzat că a obținut ilegal cetățenia R.Moldova. La începutul lunii noiembrie 2020, fostul deputat PSD a rămas fără cetățenia moldovenească după ce președintele de atunci Igor Dodon, a semnat un decret în acest sens. Rizea a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova, pe 14 noiembrie 2017, iar pe 28 decembrie 2017, fostul parlamentar obţine paşaportul moldovenesc. Dodon a negat faptul că i-ar fi acordat protecție lui Rizea pe care nici nu-l cunoaște. Totodată, Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că fostul deputat PSD ar fi obţinut cetăţenia în baza unei înțelegeri cu fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc. 

Procurorii au venit cu demersuri pentru ca Rizea să fie extrădat autorităților române. Ministerul Justiției din România a formulat, la început lunii noiembrie, cererea de extrădare din Republica Moldova a fostului parlamentar Cristian Rizea în vederea executării unei pedepse de 4 ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Nu se știe când Rizea va fi extrădat întrucât a cerut azil poltic în R.Moldova.