Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia consideră că SUA și Cehia sunt cele mai „neprietenoase” state

Guvernul rus a anunțat vineri că Statele Unite ale Americii și Republica Cehă sunt considerate „neprietenoase”, de aceea misiunile diplomatice din SUA nu mai pot angaja personal local, iar în Cehia ar putea angaja maxim 19, anunță Reuters.

Vladimir Putin a semnat luna trecută o lege care să limiteze numărul persoanelor ce lucrează la misiunile diplomatice străine și la alte agenții și a ordonat guvernului să întocmească o listă a statelor „neprietenoase” și care să suporte aceste restricții.

Amintim, relațiile dintre Rusia și Cehia au fost grav afectate luna trecută, când cehii au acuzat serviciile de informații militare ruse că se află în spatele exploziei din 2014 a unui depozit de muniții și au expulzat zeci de diplomați ruși.

Kremlinul a respins acuzațiile, a ripostat prin expulzarea diplomaților cehi și a ordonat, de asemenea, cehilor să renunțe la majoritatea angajaților locali din Moscova.

Totodată, ministrul ceh de Externe a declarat vineri că decizia rusă vine în contradicție cu un acord internațional care obligă țările să permită funcționarea misiunilor diplomatice pe teritoriul lor.