Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia a blocat la o bancă din Moscova contul Radio Europa Liberă

radio europa libera moscova.jpg

Image source: 
france24.fr

Guvernul rus a îngheţat contul deţinut la o bancă din Moscova de postul Radio Europa Liberă/Libertatea (Radio Free Europe/Radio Liberty - RFE/RL), după amenzile repetate aplicate acestuia pentru încălcarea legii privind ''agenţii străini''.

Potrivit respectivei legi, aplicabile de asemenea ONG-urilor şi altor organizaţii, mass-media susţinute financiar din străinătate trebuie să se înregistreze ca ''agenţi străini''. Aceste mass-media trebuie să includă menţiunea 'agent străin' în publicaţiile lor şi să-şi declare cheltuielile şi finanţările.

Vineri, executorii judecătoreşti au efectuat un control la biroul din Moscova al Radio Europa Liberă/Libertatea şi au notificat acest post cu privire la iniţierea procedurilor legale în urma neachitării amenzilor aplicate pentru încălcarea acelei legi.

Amintim, autorităţile ruse au somat luna trecută Radio Europa Liberă/Libertatea, post finanţat de Washington, să-şi plătească amenzile pe care le-a primit pentru nerespectarea obligaţiilor ce rezultă din statutul său de "agent străin", sub sancţiunea unei posibile blocări a acestui post în Rusia.

Această somaţie a venit după ce postul Radio Europa Liberă/Libertatea, care acoperă inclusiv activităţile opoziţiei ruse şi deţine o antenă şi un site în limba rusă, a fost condamnat la plata a 71,5 milioane de ruble (circa 775.000 de euro), în urma a numeroase decizii ale justiţiei date în procese iniţiate de „Roskomnadzor” – Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia.