Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PNRR: Fără reforme nu va exista finanțare

pnrr.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Dacă nu facem reforma, se blochează și celelalte proiecte, gen autostrăzi. Dacă se blochează o rotiță, se blochează tot motorul”, a avertizat astăzi Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea referindu-se la reformele pe care s-a angajat România să le ducă la bun sfârși în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Prezent la dezbaterea online organizată de Expert Forum pe tema PNRR, ministrul a explicat ce se angajează concret România să facă la capitolul reforme, dar a explicat și cum va fi bucureștiul monitorizat.

În cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană, România s-a angajat să-și ducă la bun sfârșit reforma pensiilor și ar vrea să o facă și anul acesta, după cum a explicat ministrul fondurilor europene
 
"Nu merge să spui doar că facem o nouă lege a pensiilor. Trebuie să spui exact ce vei pune, care sunt elementele importante, cheie, din viitoarea lege a pensiilor. Asta am făcut. Am clarificat săptămâna asta. Înainte de vizita făcută împreună cu premierul Cîțu am trimis la Comisie un concept paper, pe care l-am coautorat cu premierul și cu vicepremierul Dan Barna.

Sunt opt pagini de detalii pe fiecare reformă majoră pe care România a inclus-o deja sau urmează să o includă în PNRR. Am explicat aceste elemente. Pe partea de reformă a pensiilor avem recomandările de țară recurente, ce apar de mai mulți ani în rapoartele din semestrul european. Constatarea este că sistemul de pensii din România este dezechilibrat,. În sensul în care nu este sustenabil. Trage bani de la buget în fiecare an. Și nu este echitabil.

Este diferență prea mare între pensiile mici și pensiile mari și mai ales pensiile speciale. Ne angajăm să nu avem creșteri de anvelopă pe pensii. Dacă e să creștem, să prioritizăm pensiile mici la creștere. Creșterea să fie pe o formulă matematică, care să țină cont de indicatori statistici. Nu să dăm creșteri din pix, populiste. Și evident, să reașezăm pensiile speciale. Nu puteam să ne angajăm mai mult decât aveam spațiu constituțional pe deciziile Curții Constituționale. În acest concept paper spunem că facem reforma pensiilor speciale, dar evident, cât avem spațiu constituțional. 
 
Și partea fiscală intră în zona reformelor așteptate de Comisia Europeană. Din nou, ministrul Cristian Ghinea. "În primul rând, ne asumăm o reducere a deficitului de TVA mai mare decât cea asumată anterior, de cinci puncte procentuale. Avem o problemă foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Din nou e o recomandare tradițională pe țară făcută de Comisia Europeană de vreo 10 ani pe care guvernele din România nu acționau în niciun fel. Pe lângă acea conectare a caselor de marcat și digitalizare a ANAF, avem închiderea unor portițe legale, nu de fraudă, ci moduri în care oamenii trișează în special la TVA și la alte impozite, fără să mărim impozitele. Nu ni s-a cerut, cel puțin nu explicit, nici nu ne-am angajat să mărim taxe și impozite în următorii ani, a explicat Ghinea.
 
O altă reformă importantă la care s-a angajat România este cea legată de funcționarii publici. Aceștia ar urma să fie aplicată pe modelul funcționarilor europeni, a mai explicat ministrul Ghinea.
 
"Un sistem de recrutare pe model EPSO. Se intră în corpul funcționarilor publici printr-un examen, pe care sper să îl administrăm privat. Agenția Națională a Funcționarilor Publici să dea unor firme de resurse umane operaționalizarea acestui concurs. Intri în corpul funcționarilor publici și de acolo ești distribuit la instituțiile care te cer. Exact cum se întâmplă la Comisia Europeană cu acest model EPSO de examinare.

Ne-am angajat ca în 2022 să fie pilot și în 2023 să fie implementat la scară națională pentru administrația centrală. Asta este o prevedere care există în codul administrativ, culmea, trecută de domnul Ciolacu. Este genul de prevedere pe care am pus-o într-o lege și pe care nu o aplică nimeni niciodată. Că dă bine să te lauzi și după aia la implementare se gripează" spune ministrul Ghinea.
 
Legea salarizării în administraţia publică ar urma să fie reformată anul viitor, potrivit graficului convenit cu Comisia Europeană.
Ce trebuie să facă exact România la capitolul reforme e deocamdată secret pentru că discuțiile cu Comisia Europeană continuă până la finalul lunii.

După depunerea planului la Bruxelles, ministrul Ghinea promite transparență. Oricine va dori va putea să vadă în ce stadiu se află Bucureștiul la capitolul reforme, promite ministrul
 
"Pe site-ul ministerului va fi acest tablou de bord în care punem toți pașii din PNRR, tot ce este de livrat pe toate domeniile. Va avea un cod de culori, roșu, galben, verde, astfel încât să fie vizibil pentru toată lumea ce se întâmplă la autorități și care sunt pașii de monitorizare. Îmi imaginez acest dashboard și ca un element de a ține presiune pentru cei care trebuie să facă reforme și care trebuie implementeze proiecte. Nu vreau să stăm în interminabile dispute interministeriale.

Trebuie să fie o discuție vizibilă, clară despre cine are probleme, de ce este rămas în urmă și să avem un task force aici. Vom avea o direcție PNRR care a fost creată anul trecut. Nu am creat-o eu, cum sunt acuzat de diverși, dar o operaționalizez. Decomandată nu are oameni angajați.

Dat fiind urgența de a finaliza planul am luat oameni din alte direcții din minister, care se pricepeau sectorial și i-am pus să lucreze la plan. Imediat după ce trimitem operaționalizăm această direcție. Va fi acel task force, cum spunea domnul Ioniță, care să urmărească acolo unde apar blocaje. Având acest dashboard extern, vizibil, sper să fie destul de multă presiune și conștientizare a pericolului de a se bloca alte elemente și atunci să livrăm ce avem de făcut". 
 
Potrivit ministrului, în general autorităților le este mai la îndemână să vină cu propuneri de investiții și mai greu cu reforme concrete.
Reforma este necesară însă dacă România își dorește banii din PNRR.

Practic, dacă nu respectă pașii pe care și i-a asumat, va rămâne fără finanțare indiferent de sector: de exemplu: dacă nu reformează legea pensiilor România poate să rămână fără bani pentru autostrăzi.

Mecanismul va fi asemănător MCV-ului din justiție, cu alte cuvinte România va fi împinsă de la spate să facă odată aceste reforme mult așteptate în sectoare foarte sensibile și, așa cum s-a dovedit până acum, foarte rezistente la schimbare.