Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Violeta Alexandru (PNL) la RFI: E o problemă de dialog între Guvern și industria spectacolelor

Reprezentanți ai industriei spectacolelor, nemulțumiți de cum arată relaxarea restricțiilor din acest domeniu (Sursa foto: Facebook/UNTOLD)

Guvernul trebuie să stea la masă cu reprezentanții industriei spectacolelor, pentru a corecta ce e de corectat, declară la RFI deputata PNL Violeta Alexandru. Reacția sa vine după ce reprezentanți ai acestui sector au criticat măsurile de relaxare decise de autorități în acest domeniu, pe motiv că ele ar fi de fapt mai aspre decât restricțiile de până acum. Ei spun că un festival de muzică de exemplu nu poate fi organizat cu doar 5.000 de spectatori și cu distanțare între aceștia, mai ales când accesul la aceste evenimente e permis doar persoanelor vaccinate, care au un test negativ sau care au trecut prin boală.

Violeta Alexandru spune că există o problemă de dialog între Guvern și industria spectacolelor: ”Cred că este o problemă de dialog între noi, echipa guvernamentală și această industrie. Înțeleg observațiile făcute de industrie, pentru că au nevoie să revină în activitate și specificul lor este de așa natură încât nu pot reveni peste noapte, deci au nevoie de predictibilitate, au nevoie ca între ei și stat să existe un dialog continuu și să se creeze acele reguli care pot fi aplicate în asemenea activități (...). E o industrie cu privire la care eu chiar mi-am cerut cumva scuze, pentru că eu simt că nu i-am ajutat corespunzător. Am avut câteva plăți anul trecut făcute celor care cereau în situația în care aveau PFA-uri sau aveau contracte de drepturi de autor, dar reprezintă un infim ajutor față de ceea ce de fapt aveau nevoie”.

Deputata PNL face apel la dialog: ”Ambele părți trebuie să stea la masă și să-și asume fiecare o parte din ceea ce au de făcut. Mă uitam de exemplu la industria aeronautică, la marile companii de transport aerian, ele au fost cele care au venit peste Guvern și au spus noi ne asumăm aceste lucruri, pentru că nu e vorba de acces la servicii esențiale, e vorba de acces la un tip de serviciu prestat de un operator privat, iar aceștia în asociațiile pe care le-au format trebuie să fie alături de Guvern în respectarea unor reguli în organizarea unor evenimente, iar partea guvernamentală trebuie să le dea o predictibilitate, pentru că nu poți să organizezi un concert de unde să-ți deduci costurile și cu privire la care să poți avea un profit și în același timp să faci o organizare bună, decât cu câteva luni înainte”.

 

Cîțu: Fără mască în aer liber și fără restricții de circulație pe timpul nopții, din 15 mai

 

Sorin Cîmpeanu: Toți elevii se vor putea întoarce la școală a doua zi după scăderea ratei de infectare sub 1 la mie

 

Franţa: 20 de milioane de persoane deja vaccinate, ziua de 19 mai aşteptată ca un festin cultural

 

În opinia Violetei Alexandru, ”este o industrie care are nevoie să-i spui dinainte care sunt regulile și cred că aceste reguli pot fi făcute mai bine, dacă cele două părți își asumă în primul rând, pentru că e vorba și de o responsabilitate și în partea privată, corectează ce-i de corectat. Eu de exemplu am observat prevederea legată de obligativitatea să dureze o zi. Și ce se întâmplă dacă un concert începe pe la 10 noaptea și durează un pic din a doua zi? Cum se consideră, o zi, două zile, se oprește muzica la 12 fără cinci noaptea? Adică sunt niște lucruri care trebuie reglate cu industria”.

 
Violeta Alexandru, despre relaxarea restricțiilor din industria spectacolelor