Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președinta Osmani: Kosovo ar trebui să primească imediat liberalizarea vizelor UE

kosovo.jpg

Președintele statului Kosovo, doamna Vjosa Osmani
Image source: 
president-ksgov.net

Revista presei Europa Plus

- Croația sprijină Kosovo pentru liberalizarea vizelor Europene, iar Pristina cere Europei să se țină de promisiune deoarece ar fi îndeplinit toate criteriile.

- În Albania, Comisia Electorală Centrală a validat alegerile în urma cărora a ieșit învingător Partidul Socialist al lui Edi Rama, dar un partid de opoziție contestă votul spunând că observatori ai săi au fost arestați și au apărut prea multe voturi nule.

Croația sprijină liberalizarea vizelor pentru Kosovo

Iată o informație pe care o citim în telegrafi.com. Președintele Kosovo, Vjosa Osmani și prim-ministrul Albin Kurti s-au întâlnit recent cu ministrul afacerilor externe al Croației, Gordan Grlić Radman pentru o serie de discuții privind cooperarea bilaterală.

„Președinta Osmani a solicitat sprijinul Croației în procesul (de liberalizare a vizelor europene pentru Kosovo, n.r.), iar ministrul Grlić Radman l-a reconfirmat,” precizează telegrafi.com.

"Kosovo ar trebui să primească imediat liberalizarea vizelor, deoarece Kosovo a îndeplinit criteriile, în timp ce UE ar trebui să își respecte promisiunea și să nu privească liberalizarea ca ostatic al altor procese,” a spus Osmani.

Un alt subiect discutat în cadrul întâlnirilor liderilor Kosovari cu șeful diplomației croate, a fost cel privind persoanele dispărute în urma „violențelor regimului sârb în timpul războaielor din anii 90, ceea ce a ridicat necesitatea unei cooperări concrete pentru a clarifica soarta acestora.”

Nu în ultimul rând, Croația a aprobat un ajutor imanitar constând în 10.000 de doze de vaccin anti Covid-19 pentru cetățenii kosovari.

 

Opozitia albaneză spune că observatorii săi la alegeri au fost arestați

www.gazeta-shqip.com anunță că victoria Partidului Socialist în alegerile din 25 aprilie a fost certificată de Comisia Electorală Centrală. Singurul partid care a făcut contestații este Vetëvendosja – în traducere Autodeterminare.

Reprezentanții acestui partid acuză că observatorii săi nu au primit acces în secțiile de votare, că anumiți cetățeni nu au putut pur și simplu vota și că au fost probleme cu sistemul de supraveghere video a votului.

 „Vom apela la KAS (ONG-ul Konrad-Adenauer-Stiftung, apropiat de partidul german CDU, n.r,). Supraveghetorii noștri au fost arestați de poliție , (...) există 18.000 de voturi nevalabile. (...) Suntem convinși că a existat o schemă organizată pentru ca la secții să se pună pe buletinele de vot un dublu „X” așa încât acele voturi să devină invalide,” spune unul din reprezentanții Vetëvendosja.

La alegerile din Albania, Partidul Socialist al premerului Edi Rama a câștigat majoritatea voturilor.

 

”Nu trebuie să renunțăm la aderarea la UE”

Iată concluzia dezbaterii „Reorganizarea societății - istoria noastră europeană,” organizată de Ziua Europei în Muntenegru.

„Aderarea la Uniunea Europeană  este o cale pe care Muntenegru nu trebuie să o abandoneze, având în vedere sprijinul și așteptările cetățenilor în acest proces,” scrie www.vijesti.me.

Dezbaterea a fost organizată de Secretariatul General al Guvernului și Oficiul pentru Integrare Europeană, pentru a sărbători Ziua Europei.

„Principalul negociator (al Mentenegrului, n.r.,) Zorka Kordic, a subliniat că integrarea europeană este procesul de îmbunătățire a societății, adică reorganizarea acesteia în bine.”

Directorul executiv al ONG-ului Centrul de Educație Civică, Daliborka Uljarevic, a subliniat că diviziunile accentuate din societate au îndepărtat Muntenegru de cele mai bune practici europene.

Acesta crede că, „în afară de micile progrese în sens tehnic și legislativ, Muntenegru nu a folosit puterea progresivă și de transformare cerută de integrarea europeană pentru a schimba în bine societatea.”

 

 

PISA este un test dur pentru Bosnia și Herțegovina

„Nu se știe încă dacă tinerii de cincisprezece ani din Bosnia și Herțegovina vor participa la evaluarea programului PISA (Program for International Student Assessment),” citim în www.slobodnaevropa.org.

Evaluarea PISA a fost amânată până în 2020, dar Bosnia și Herzegovina nu a luat încă o decizie dacă participă la evaluare. O hotărâre ar trebui luată  în următoarea sesiune a Președinției federale din Bosnia și Herțegovina, sub conducerea lui Milorad Dodik. Președinția  a ținut o singură întâlnire de la începutul anului 2021.

„Rezultatele cercetării din 2018 în Bosnia și Herțegovina au fost sub media internațională, iar din 79 de țări participante, Bosnia și Herțegovina s-a situat pe locul 63,” scrie publicația.

„Rezultatele au arătat că tinerii bosniaci în vârstă de cincisprezece aveau cunoștințele elevilor de 12 ani din țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) la matematică, literatură și științe ale naturi.”

„Delegația Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina consideră că participarea la evaluare este importantă, întrucât oferă date esențiale pentru dezvoltarea capacităților și pentru identificarea lacunelor din sectorul educației(...)”

 

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Luka SITARICA, Muntenegru

Kridens LAÇI, Albania

Rina HODA, Kosovo

Svetislav DRAGOVIC, Bosnia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei