Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragnea, asaltat de dosare. „Viitorul său se va consuma între instanțe, parchete și închisoare”

dragnea_profil_2.jpg

Liviu Dragnea
Sursa imaginii: 
Facebook

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în legătură cu vizita făcută în 2017 în SUA, cu ocazia inaugurării președinției lui Donald Trump. Concret, procurorii îl acuză pe Dragnea că ar fi primit de la un om de afaceri foloase necuvenite pentru el și pentru PSD, în schimbul cărora ar fi încercat să influențeze premierul și alți miniștri din guvernele PSD pentru a-l ajuta pe respectivul om de afaceri. Foloasele necuvenite ar fi presupuse servicii de lobby, precum și achitarea cheltuielilor aferente vizitei efectuate de Dragnea la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump: aproximativ 100.000 de dolari. RFI a discutat despre acest caz cu Dan Tapalagă, primul jurnalist care a scris în 2017 despre acest dosar.

Dan Tapalagă: Sunt două acțiuni de lobby pe care Liviu Dragnea le-a făcut în statele Unite cu speranța de a obține bunăvoința, îngăduința administrației Trump. Scopul lui Liviu Dragnea era să obțină o întâlnire cu președintele Statelor Unite de atunci, cu Donald Trump. Ceea ce nu s-a întâmplat decât într-un mod destul de irelevant. Vorbim de strângerea de mână de la ceremonia de inaugurare a președinției Trump.

Reporter: Ce ar fi putut fi ilegal în acest episod?

DT: Procurorii deocamdată îl acuză pe fostul lider PSD că a cumpărat aceste acțiuni de lobby, că ar fi primit foloase necuvenite prin aceste acțiuni de lobby în beneficiul personal și pentru partidul său.

Rep: Cât de grav este ca șeful celui mai mare partid din România de atunci și de astăzi, până la urmă, este acuzat de aceste fapte? Știm bine ce putere avea atunci Liviu Dragnea. Ce ne arată intenția lui Dragnea de a se întâlni cu acești lideri ai administrației americane?

DT: Liviu Dragnea, cel puțin asta susțin procurorii și asta am constatat și noi la vremea respectivă, în 2017, prin intermediari, oameni de afaceri și acest diplomat, trimis la rândul lui în judecată, au plătit undeva la 100.000 de dolari pentru servicii de lobby. În contul acestor bani, Liviu dragnea spera să îl întâlnească oficiali de la vârful statului american. Vorbim despre președintele Donald Trump, de vicepreședintele american de la acea vreme, Mike Pence și de președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan. Cu aceștia spera Liviu Dragnea să se întâlnească. Nu s-a întâmplat. Dragnea nu s-a întâlnit cu niciunul dintre acești oameni importanți din America. În schimb, s-a văzut cu oameni din eșaloanele doi și trei, fără vreo mare influență politică.

Rep: Partea americană care i-a asigurat aceste întâlniri lui Liviu Dragnea fie și cu funcționari din eșalonul secund al administrației, ce ar fi avut de câștigat, doar aceste câteva zeci de mi de dolari?

DT: Nu, cu siguranță nu. Pe lângă banii încasați, facturați pentru activitatea de lobby, este celebru în România cazul lui Elliott Broidy, fundraiserul lui Donald Trump, care l-a dus pe dragnea la ceremonia de inaugurare din 2017 din Statele Unite. Dar după ce l-a dus acolo l-am găsit pe Elliott Broidy în România. L-am găsit încercând să obțină contracte de sute de milioane de euro cu MAPN, contracte de înzestrare militară, contracte de armament, contracte care nici ele nu s-au finalizat. Elliott Broidy a fost și este investigat pentru acte de corupție în Statele Unite.

Rep: Liviu Dragnea sau avocații săi ar putea spune, apărându-se în acest caz, că a fost un lobby politic. Cum delimitezi clar linia dintre lobby politic și trafic de influență, de care este acuzat Dragnea în acest dosar?

DT: Lucrurile sunt foarte simple. În America lobby-ul politic este reglementat. Activitatea de lobby politic este legală. Și are o serie de condiții de transparență de pe urma cărora și noi, jurnaliștii, am aflat cine, ce contracte a încheiat. Toate informațiile referitoare la contractele de lobby încheiate de Liviu Dragnea în America au fost publice. În România nu avem reglementată activitatea de lobby. Această activitate se numește trafic de influență, infracțiune pedepsită în codul penal.

Rep: Cariera politică a lui Dragnea este sau nu terminată în acest moment?

DT: Este greu de crezut că Liviu Dragnea mai poate avea un viitor politic după ce va ieși din închisoare. Vom vedea dacă va ieși, pentru cât timp va ieși, ce se întâmplă cu acest dosar, ce se întâmplă cu dosarul Teldrum, altul care vine din urmă și s-ar putea să-l ajungă pe fostul lider al PSD. Mă îndoiesc că Liviu Dragnea mai are un viitor în politica românească. Viitorul domniei sale se va consuma între instanțe, parchete și poate închisoare.

Ascultă:

 
Jurnalistul Dan Tapalagă, despre dosarele lui Liviu Dragnea