Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se vor ”înverzi” zonele miniere cu bani UE? Siegfried Mureșan: Să învățăm din greșelile trecutului

Cum schimba zone miniere bani UE.jpg

România primește fonduri europene, pentru a realiza mai ușor tranziția ecologică (Sursa foto: Facebook/Complexul Energetic Oltenia)
România primește fonduri europene, pentru a realiza mai ușor tranziția ecologică (Sursa foto: Facebook/Complexul Energetic Oltenia)

Aproape două miliarde de euro. Aceasta este suma pe care o va primi România, pentru a face tranziția spre o economie verde în bazinele miniere, după ce Fondul pentru o Tranziție Justă a fost aprobat de Parlamentul European.

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan explică la RFI ce trebuie să facă România pentru a obține banii din Fondul pentru o Tranziție Justă: ”În primul rând, e clar că va trebui să existe o reconversie a forței de muncă, dar trebuie să învățăm aici din greșelile trecutului. În trecut, în Valea Jiului, au fost pregătiți oameni în domenii irelevante, în care nu era cerere”.

El precizează că ”proiectele trebuie să fie bazate pe o infrastructură modernă, competitivă, atât digitală, cât și energetică și rutieră și feroviară. Trebuie să fie sprijin pentru IMM-uri, tineri întreprinzători, dar în domenii în care forța de muncă poate fi calificată”.

 

Ce alternativă există pentru muncitorii din zonele miniere?

 

ONG-urile de mediu cer modificarea Strategiei Energetice a României: "E demnă de anii '70"

 

Siegfried Mureșan mai spune că ”proiectele trebuie să vină de asemenea cu planuri de îmbunătățire a infrastructurii din zonă, pentru că nu vor veni noi investitori, decât dacă infrastructura de transport energetică, digitală va fi bine pusă la punct și proiectele trebuie să aibă atât o componentă digitală, cât și o componentă de protecție a mediului și reducere a emisiilor de CO2”.

 
Siegfried Mureșan, despre Fondul pentru o Tranziție Justă