Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marius Pieleanu despre scandalul angajării Vioricăi Dăncilă la BNR: E umilitor și pentru bancă și pentru doamna Dăncilă

"Doamna Viorica Dăncilă nu s-a evidențiat în istoricul său printr-o expertiză deosebită în zona politicilor monetare. Ceea ce deranjează este argumentația folosită pentru angajarea sa la BNR", spune sociologul Marius Pieleanu. Dacă guvernatorul sau purtătorul său de cuvânt ar fi explicat numirea fostului premier drept consilier particular în baza relației de prietenie, "toată lumea înțelegea că e rușinos ca națiune să ai un prim-ministru care n-are un job", este de părere Marius Pieleanu. 

USR-PLUS face un apel la guvernatorul băncii naționale, Mugur Isărescu, să reevalueze noii consilieri, Viorica Dăncilă şi Ioan Mircea Paşcu, susţinând că numirea lor afectează credibilitatea BNR. Fostul premier este acum consultant în Departamentul pentru economia verde, iar Mircea Paşcu va fi unul dintre consultanţii care se vor ocupa de geopolitică.
Viorica Dăncilă, care a condus Guvernului României între ianuarie 2018 și noiembrie 2019, a avut un mandat presărat cu numeroase gafe: gramaticale, de exprimare sau de protocol. Iată doar câteva exemple: În cadrul unei ședințe de guvern a spus douăzeci-douăzeci în loc de 2020. Întrebată de ziariști dacă îi este frică de o plângere penală, Dăncilă a răspuns că "orice om îi este teamă de o plângere penală". Aflată în vizită oficială în Muntenegru, la Podgorica, Dăncilă a declarat, în cadrul conferinței comune cu premierul muntenegrean, că îi pare bine să fie la Pristina, capitala Kosovo, stat nerecunoscut de România.

Sociologul Marius Pieleanu este de părere că angajarea fostului premier la BNR a deranjat în primul rând prin argumentația folosită. Consilierul guvernatorului a explicat la Digi24 că „Dna Dăncilă a fost prim-ministru, a fost europarlamentar multă vreme. Cunoaște toate căile din Uniunea Europeană. Acolo cunoaște oameni ecologiști, din zona verde, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe, se cunosc, știu ce pot...(...) La BNR se caută oameni care au uși deschise la Parlamentul European, uși deschise în cabinetele europene... Uși deschise, ăsta este lucru cel mai important. Fără uși deschise nu facem nimic pentru țara asta”.

 
"Legiuitorul după cum știți, cel puțin la nivel de foști președinți de stat, a avut grijă să creeze niște avantaje: o pensie măricică, locuință de serviciu pe toată durata vieții, serviciu de pază. NU falimentăm bugetul României. Îi avem pe foștii președinți: Iliescu, Constantinescu, Băsescu care au facilitățile astea. La nivel de premieri noi n-am avut această problemă pentru că foștii prim-miniștri fie au rămas în politică, fie și-au găsit un job, cum e cazul lui Ponta, care să nu necesite o angajare în sistemul public din România. Cazul doamnei Viorica Dăncilă e unicat. Eu nu angajarea în sine o contest, ci maniera și argumentele jenante. Este umilitor nu numai pentru Banca Națională și pentru prestigiul băncii. Este umilitor și pentru doamna Viorica Dăncilă".