Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După acuzaţii de plagiat, ministra germană a familiei demisionează

ministra_buna.jpg

Franziska Giffey, ministrul german al familiei, demisionează
Sursa imaginii: 
Facebook / Franziska Giffey

Social-democrata Franziska Giffey a demisionat din guvernul federal, în care a deţinut funcţia de ministră a familiei. Decizia de a demisiona a fost determinată de acuzaţiile mai vechi de plagiat. 

Ea a anunţat, însă, că va candida în această toamnă pentru postul de şefă a guvernului din land-ul federal Berlin. Într-un sondaj nereprezentativ al postului local de televiziune, difuzat miercuri seara, 57 la sută dintre participanţi o susţin pe Giffey, 47 la sută cred c-ar trebui să renunţe la candidatură.

Într-o declarație personală, postată pe pagina de internet a organizaţiei berlineze a Partidului Social-Democrat, Franziska Giffey, în vîrstă de 43 de ani, a anunțat că demisionează din funcţia de ministră a familiei.

Demisia din cabinetul federal are de-a face cu acuzaţiile de plagiat, devenite publice în legătură cu teza ei de doctorat, din 2010. Ultima expertizare a tezei a început anul trecut în noiembrie. Investigaţii similare, însă, au mai avut loc şi în 2019, fără o finalizare clară.

Primele acuzaţii de plagiat au fost publicate pe platforma electronică „VroniPlag”. În urma investigaţiilor au fost descoperite 119 pasaje, preluate din terţe lucrări, fără indicarea corectă a surselor şi prin folosirea metodei de parafrazare a unor idei şi teze din literatura secundară. După ce comisia academică şi-a început investigaţiile ministra a spus că va demisiona, dacă acuzaţiile se vor dovedi a fi reale.

Dar, în acelaşi timp, ea a declarat că nu va renunţa să candideze pentru funcţia de şefă a guvernului din land-ul federal Berlin.

Alegerile regionale vor avea loc pe 26 septembrie, în paralel cu cele generale.

În mass-media germană circulă speculaţia că titlul de doctor în politologie [Dr. rer. pol.] i se va retrage în iunie. Totodată, se spune că prin demisie ar fi vrut să prevină decizia experţilor şi să protejeze guvernul de un scandal.

Înainte de a prelua postul de ministră în cabinetul Merkel, în martie 2018, ea a condus primăria din cartierul berlinez Neukölln. În 2013 a vizitat România pentru a se documenta la faţa locului asupra situaţiei unor persoane care s-au stabilit la Berlin. (Atunci a fost, de exemplu în satul Fântânele. Despre această vizită a relatat ziarul „Frankfurter Allgemeine Zeitung” într-un amplu reportaj.)

Cancelara Angela Merkel şi-a exprimat regretul că Giffey părăseşte cabinetul federal: „Am lucrat foarte bine cu Franziska Giffey în ultimii ani[...]. Pentru asta îi mulţumesc din inimă.”

Cuvinte asemănătoare a rostit şi vicecancelarul şi ministrul finanţelor, social-democratul Olaf Scholz, care a calificat-o drept o „politiciană puternică”, „cu inimă” şi „cu şira spinării neîndoită”.

 

„Plagiarismul”, o „boală” destul de răspîndită

Franziska Giffey nu este singura demnitară germană confruntată, în ultimii ani, cu acuzaţii de plagiat.

Un exemplu proeminent este creştin-democrata Annette Schavan. Ea a fost între anii 1995 şi 2005 ministra culturii în land-ul Baden-Württemberg. Apoi, pînă în 2013, a deţinut portofoliul educaţiei în guvernul federal, demisionînd după ce i-a fost retras titlul de doctor. Ulterior a fost numită în funcţie de ambasadoare la Vatican. Această funcţie a deţinut-o pînă-n 2018.

Un alt imens scandal a fost stîrnit, la începutul anului 2011. Atunci s-a aflat că ministrul apărării, creştin-socialul bavarez Karl Theodor zu Guttenberg, a plagiat pasaje întregi în teza sa de doctorat. Despre zu Guttenberg s-a spus pînă atunci că ar avea stofă de viitor cancelar. Cel acuzat a negat iniţial plagiatul. Dovezile însă erau atît de evidente, încît cel poreclit de către presa germană „Googleberger”, şi-a pierdut nu numai titlul de doctor în drept, ci şi portofoliul. O încercare de revenire pe scena politică germană a eşuat. (A se vedea: „Dr. copy-paste, urmărit penal”, RFI, 8.3. 2011.)

Într-o afacere de plagiat a fost implicată şi creştin-democrată Ursula von der Leyen, actuala preşedintă a Comisiei Europene.

În 2015, i s-a reproşat că anumite pasaje din teza ei de doctorat ar fi plagiate. Pasajele incriminate au fost publicate, de asemenea, pe platforma electronică „VroniPlag”. O comisie universitară a ajuns la concluzia că, într-adevăr, există pasaje plagiate, dar nu atît de multe ca să i se retragă titlul de doctor.

Ea a obţinut titlul de doctor în medicină în 1990. Iniţial, ea a studiat arheologia, apoi economie, iar între anii 1980 şi 1987 a urmat medicina la Hanovra, în capitala landului Saxonia Inferioară. Apoi a lucrat ca medic.

În momentul izbucnirii scandalului, legat de plagiatul amintit, cariera politică a lui von der Leyen se afla în plină ascensiune. Înainte de a deveni (în 2019) preşedinta Comisiei Europene, von der Leyen a condus în guvernul federal ministerul familiei (2005-2009), al muncii (2009-2013) şi al apărării (2013-2019).

În Germania, numărul tezelor de doctorat acceptate anual este de 26 de mii. Din acest număr, cred unii experţi, cel puţin 250 sunt plagiate, respectiv scrise de către terţe persoane, plătite de către doctoranzi. Întrucât numărul doctoranzilor a sporit în ultimii ani, se crede că mulţi profesori au devenit neglijenţi şi dau dovadă de o superficialitate condamnabilă atunci cînd acceptă teze fără a le citi cu atenţie.

 
Corespondență din Berlin de la William Totok