Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum și-a complicat viața guvernul Orbán cu vaccinurile rusești și chinezești

orban_viktor.jpg

Premierul maghiar Viktor Orban la o reuniune a partidelor europene de dreapta, Roma, februarie 2020
Sursa imaginii: 
AFP

Cetățenii Uniunii Europene așteaptă nerăbdători un acord asupra cardului de vaccinare, document care ar putea facilita călătoriile în spațiul comun, pe timpul verii. Dar există o problemă majoră într-unul dintre statele membre: Ungaria.

Problema Ungariei vine în urma achiziționării unilaterale de vaccinuri rusești și chineze, neaprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. Ca întotdeauna, Guvernul Orbán a fost foarte încrezător că va ieși câștigător în dezbaterile cu Uniunea Europeană și că deciziile sale discutabile nu vor putea fi sancționate în vreun fel.

Numai că, de data aceasta, decizia guvernului poate complica foarte mult viața cetățenilor maghiari.

Facilitarea călătoriilor în interiorul Uniunii, pentru cetățenii statelor membre, va fi posibilă doar pentru cei vaccinați cu produsele aprobate de autoritatea europeană și cumpărate în comun, într-un mare efort financiar, logistic și politic.

Ieșind din această politică asumată în comun de cei 27, Budapesta se trezește acum în situația de a negocia recunoașterea certificatelor sale de vaccinare cu fiecare stat membru în parte.

Viktor Orbán a ignorat unele semnale timpurii care îl avertizau că decizia sa de a se orienta spre variantele rusești și chinezești va avea consecințe.

Un calcul greșit...

El pare să fi mizat pe faptul că europenii vor fi nevoiți, în cele din urmă, să apeleze și ei la ruși și la chinezi deoarece nu vor avea la dispoziție suficiente doze pentru a-și imuniza cetățenii. Un calcul care s-a dovedit greșit.

După un impas la începutul primăverii, există acum pentru toată lumea vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. Și chiar dacă Ungaria luase la început un avans în vaccinare, datorită dozelor rusești și chinezești, acum tot mai multe țări o ajung din urmă.

Înțelegând în ce încurcătură a intrat, guvernul maghiar a început negocieri bilaterale pentru acceptarea cardului său de vaccinare. Dar cu ce rezultate?

Cu câteva zile în urmă, guvernul anunța că Slovenia, Serbia, Muntenegru, Turcia, Bahrein și Croația vor accepta cardurile maghiare. În Croația, însă, cardul nu este suficient. Turiștii unguri trebuie să prezinte și documentul de vaccinare propriu-zis. 

Austria, Germania, Franța și Marea Britanie nu acceptă cardul emis de Ungaria și solicită un test PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore sau un test antigen negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Și nici măcar partenerii din grupul Vișegrad nu și-au dat acordul pentru documentul ungar. 

... și o ironie

Foto: Facebook / Orban Viktor

Povestea conține și partea ei de ironie.  Viktor Orbán a persiflat mereu Bruxelles-ul și instituțiile europene, clamând întâietatea deciziei unilaterale în fața acțiunilor comune.

Ei bine, de data aceasta, tocmai liderul de la Budapesta constată pe propria piele că a acționa pe cont propriu în Uniunea Europeană poate fi adesea complicat și costisitor. Și mai presus de toate, nu face decât să încurce foarte mult planurile de călătorie ale propriilor cetățeni. Pentru mulți dintre ei, vacanțele vor deveni mai dificile și mai scumpe.

Vara trecută, într-o postare ce se dorea ironică,  Viktor Orbán publica pe rețelele sociale mesajul ”Mai mult Balaton, mai puțin Bruxelles”, însoțit de o fotografie a sa pe fundalul marelui lac din pusta ungară.

De data aceasta, mesajul își arată și partea lui negativă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 20 mai 2021