Efectele încălzirii globale în Arctica și planurile Rusiei

arctica.jpg

Spărgător de gheață în zona Insulelor Cornwallis, Arctica
Sursa imaginii: 
Getty Images via savoirs.rfi.fr

Odată cu schimbările climatice, Polul Nord devine obiectul disputelor dintre țările riverane. Atât din motive militare, cât și economice, iar Rusia are planuri mari pe acest teritoriu.

Veniturile rezultate din exportul de petrol și gaze naturale, în special către Europa, reprezintă pentru Rusia o sursă valoroasă, hidrocarburile constituind o treime din bugetul statului și reprezentând jumătate din exporturile țării.

Datorită hidrocarburilor Rusia se menține pe linia de plutire în ciuda sancțiunilor occidentale. Astfel, prin exploatarea zăcămintelor aflate sub banchiza din regiunea arctică, președintele rus intenționează să-și mențină statutul de mare putere energetică.

Și asta pentru că sondarea adâncimilor permafrostului pentru a extrage gazele naturale și petrolul a devenit posibilă și rentabilă odată cu încălzirea ultrarapidă a acestei regiuni.

Regiunea ar putea conține 16% din rezervele mondiale de petrol și 30% din rezervele de gaze naturale, potrivit estimărilor Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite.

În plus, topirea accelerată a calotei glaciare favorizează crearea unei noi căi maritime, extrem de folositoare pentru că diminuează considerabil durata și, prin urmare, costul transportului.

5% din piața globală a gazelor naturale lichefiate

Grupul Novatek, care ocupă locul doi în domeniul energetic rus, și-a unit forțele cu grupul francez Total, dar și cu chinezii și ale lor „drumuri ale mătăsii” pentru a extrage gazele din peninsula Iamal, un pământ înghețat la suprafață mai bine de jumătate de an.

Producția anuală de aici reprezintă 5% din piața globală a GNL (gaz natural lichefiat).

Impulsionate de proiectul de explorare care a început în iarna acestui an, în Marea Kara, autoritățile de la Moscova gândesc din ce în ce mai mult la scară largă. Rusia speră ca în termen de 15 ani să devină un actor major în exploatarea GNL, capabil să-i depășească pe cei doi campioni actuali, Australia și Qatar.

Principalul contractor al acestor noi proiecte, compania petrolieră rusă Rosneft este pe cale să vândă o parte din zăcămintele sale aflate în sudul Rusiei pentru a finanța acest megaproiect, în valoare de 130 de miliarde de dolari. Statul propune scutiri de taxe pentru a atrage investitori ruși și străini.

Proiecte care vor accelera și mai mult încălzirea globală

Un paradox al acestei aventuri polare: în vreme ce Agenția Internațională pentru Energie solicită companiilor să înceteze explorarea hidrocarburilor pentru a avea o șansă în lupta pentru stoparea încălzirii globale, în vreme ce marile puteri occidentale se orientează către energiile regenerabile, rușii își intensifică goana după aurul negru din Arctica.

Autorităților de la Moscova nu le pasă de considerentele ecologice și nu le este frică că vor rămâne fără clienți, și asta din cauza electrificării masive a economiei.

Logica Rusiei: în vreme ce concurenții fac trecerea către energiile verzi, va fi în continuare nevoie de energii convenționale în țările din Asia sau Africa, unde trecerea către o economie bazată pe energii regenerabile se va produce mai lent. Această situație i-ar asigura Rusiei debușeuri, prin urmare, venituri semnificative pentru următorii 15 ani.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de rfi.fr