Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Palestinian Lives Matter” sau Renașterea cauzei palestiniene

palestina.png

Demonstranți palestinieni la Chicago, 16 mai 2021
Sursa imaginii: 
AP via France24

Cauza palestiniană a redevenit o prioritate pe scena internațională, după reizbucnirea conflictului dintre statul evreu și organizația paramilitară palestiniană Hamas. Inspirată de lupta pentru egalitate și dreptate din alte părți ale lumii, o nouă generație de palestinieni intenționează să dea un impuls cauzei lor, aflată în ”carantină diplomatică” de câțiva ani.

Contactat de echipa postului de televiziune francez France 24, Ziad Majed, profesor la Universitatea Americană din Paris, specialist în politica din Orientul Mijlociu aduce câteva lămuriri privind problematica palestiniană:

Eclipsată în ultimii zece ani de alte probleme regionale, cum ar fi armele nucleare iraniene, valul de revolte arabe și războiul din Siria, cauza palestiniană părea a fi condamnată să ocupe ultimele locuri pe lista de priorități și în agenda comunității internaționale.

Cu atât mai mult după acordurile de normalizare a relațiilor semnate între Israel și unele țări arabe, precum Emiratele Arabe Unite, care au pus bazele unei noi ere în Orientul Mijlociu.

Însă, noua rundă de confruntări violente în plină desfășurare dintre armata israeliană și organizația paramilitară Hamas, pe fondul tensiunilor din jurul Ierusalimului, a făcut ca presa și corpul diplomatic să își concentreze din nou atenția asupra conflictului israeliano-palestinian.

În urma apelului lansat de diferite organizații, weekend-ul trecut, în mai multe țări occidentale s-au organizat mitinguri în sprijinul poporului palestinian: mii de persoane au pledat pentru recunoașterea drepturilor palestinienilor și au denunțat bombardamentele israeliene din Fâșia Gaza.

În timpul manifestațiilor, participanții au scandat: „Palestinian Lives Matter”, făcându-se aluzie la mișcarea antirasistă americană „Black Lives Matter”, dar și „Salvați Sheikh Jarrah”, slogan care se referă la amenințarea cu expulzarea la adresa familiilor palestiniene din acest cartier aflat în Ierusalimul de Est, sursa izbucnirii violenței.

Lupta pentru emancipare și eliberare

Dincolo de manifestațiile de solidaritate, cauza palestiniană, respinsă de politica guvernelor succesive ale lui Benjamin Netanyahu, aliat al partidelor de extremă dreapta, sabotată de rachetele organizației pro-iraniene Hamas, de diviziunile politice inter-palestiniene și exploatată de puterile regionale, precum Iran și Turcia, pare să aibă o nouă șansă.

La fel și chestiunea privind ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene și cea privind colonizarea în Cisiordania.

În SUA, aripa progresistă a Partidului Democrat critică poziția președintelui american Joe Biden și îi solicită să revizuiască politica de susținere tradițională a Washingtonului față de statul evreu și să ia în considerare drepturile palestinienilor.

„Cauza palestiniană începe să prindă din nou contur în timp ce unii o considerau deja pierdută. Aceasta trecea de fapt printr-o perioadă de transformare culturală și politică, datorită unei noi generații de palestinieni – aflați, în special, în Statele Unite, în Regatul Unit și în restul Europei, precum și în teritoriile palestiniene – care înțelege din ce în ce mai mult cât de important este să creeze o legătură între cauza aceasta, lupta populațiilor indigene de pretutindeni, lupta afro-americanilor care cer egalitate în drepturi în Statele Unite și mișcarea Black Lives Matter”, notează profesorul Ziad Majed.

Potrivit lui, această abordare a redefinit problema palestiniană ca fiind o luptă pentru emancipare și eliberare, înscrisă în categoria luptelor antirasiste și anticolonialiste.

„O strategie deschisă către lumea care îi conferă o dimensiune universală și umană, care îi permite să scape de considerentele regionale, religioase sau politice frecvent întâlnite în presă și în discursuri care rezumă ecuația palestiniană la rachetele organizației Hamas sau la dreptul Israelului de a se apăra”, subliniază el.

De asemenea, Ziad Majed observă cum presa occidentală oferă posibilitatea palestinienilor de a prezenta realitatea așa cum este ea, mult mai exact decât înainte:

„În opinia publica, pe rețelele de socializare și în mediul academic putem remarca o mobilizare sporită în favoarea drepturilor palestiniene, utilizarea unui limbaj juridic care evocă dreptul internațional și drepturile omului, bazat în special pe rapoartele realizate de ONG-uri credibile, uneori chiar de organizații israeliene sau palestiniene care activează în acest domeniu”, adaugă el.

Transformarea aceasta, care atrage atenția asupra „demnității umane, a greutăților zilnice ale palestinienilor, a suferinței provocate de confiscarea terenurilor și de ocupația unei puteri care se laudă cu faptul că este democratică, asupra blocajelor militare și asupra violenței comise de coloniștii israelieni”, a oferit o oarecare legitimitate discursului palestinian, pe care îl fac accesibil și grăitor pentru cei care se consideră oprimați”, notează Ziad Majed.

„Problema palestiniană riscă chiar să devină o adevărată dezbatere în Statele Unite. Având în vedere că această țară este principalul aliat al Israelului se cuvine ca lupta să se poarte acolo.

Pentru membrii progresiști ai Partidului Democrat și pentru intelectualii afiliați, precum și pentru unii militanți americani ai drepturilor civile și ai emancipării afro-americanilor, a devenit firesc să existe afinități și sinergii între problemele americane și cauza palestiniană și să denunțe, la fel cum o face și Alexandria Ocasio-Cortez, reprezentanta democrată a New-York-ului, această politică bazată pe un sistem apartheid”, remarcă el.

„În cele din urmă, violența actuală amintește celor care au uitat că nu poate exista pace în această regiune fără ca drepturile palestinienilor să fie restaurate și respectate și că, din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalim, trecând prin Gaza, Haifa. Cisiordania și Amman și până în Paris, Londra și Washington, cauza palestiniană stă încă în picioare”.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24