Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armistițiu între Israel şi Hamas, după 11 zile de conflicte militare

israel

Sursa imaginii: 
AP - Hatem Moussa

Statul israelian și gruparea Hamas vor înceta focul în Fâșia Gaza vineri, începând ora 2:00 dimineața, au spus oficiali ai ambelor tabere, în încercarea de a opri cele mai dure lupte din ultimele decenii, anunță Reuters.

Oprirea focului are la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul ar recurge la o încetarea focului.

Vestea a venit la o zi după ce președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să caute detensionarea situației și în mijlocul ofertelor de mediere dinspre Egipt, Qatar și Națiunile Unite.

Totodată, un oficial al Hamas a declarat pentru Reuters că încetarea focului va fi „reciprocă și simultană”.

De asemenea, cabinetul de securitate israelian s-a reunit joi seară pentru a discuta despre un posibil armistițiu după 11 zile de conflicte, iar presa israeliană a scris că acesta a aprobat armistițiul pe baza a ceea ce un oficial ar fi numit „liniște în schimbul liniștii”.

Mai apoi, informația a fost confirmată oficial de un comunicat al autorităților israeliene.

"Cabinetul de securitate a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor oficialilor de securitate de a accepta inițiativa egipteană de încetare a focului bilaterală necondiționată", au declarat într-un comunicat autoritățile israeliene.

De la începutul violențelor, la 10 mai, oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că 232 de palestinieni, inclusiv 65 de copii și 39 de femei, au fost uciși și peste 1.900 de persoane au fost rănite în bombardamente aeriene. Israelul spune că a ucis cel puțin 160 de combatanți în Gaza.

De partea israeliană, 12 persoane au murit, sute de oameni fiind tratați în spatel în urma atacurilor cu rachete care au provocat panică în rândul populației civile.