Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Prințul William acuză BBC pentru interviul “necinstit” cu mama sa, Prințesa Diana din 1995

printul_william.png

Prințul William
Prințul William a fost extrem de critic la adresa BBC pentru interviul cu mama sa, Prințesa Diana din 1995
Sursa imaginii: 
Prințul William Twitter

Prințul William, fiul moștenitorului coroanei britanice, Prințul Charles, a criticat sever BBC pentru interviul din 1995 cu mama sa, Prințesa Diana. Un raport al unei comisii de anchetă a stabilit că interviul a fost obținut pe căi necinstite.

Prințul William a reacționat public la concluziile raportului comisiei conduse de Lordul Dyson (cunoscut fabricant de aspiratoare) care-l incriminează pe jurnalistul Martin Bashir care a intervievat-o pe mama sa Prințesa Diana în 1995, dar și conducerea BBC care nu a investigat corect reclamațiile ce au urmat difuzării interviului.

Aș dori să-i mulțumesc lordului Dyson și echipei sale pentru raport. Este binevenită acceptarea în întregime de către BBC a concluziilor raportului Lordului Dyson, care sunt extrem de îngrijorătoare, că angajați ai BBC au mințit și au utilizat documente false pentru a obține interviul cu mama mea, au făcut afirmații senzaționaliste și false, care au profitat de temerile ei și i-au alimentat paranoia, au dat dovadă de o incompetență jalnică atunci când au investigat reclamații și îngrijorări față de program și au fost evazivi în contactul cu media, ascunzând ceea ce știau din investigațiile lor interne.

Este opinia mea că modul înșelător în care a fost obținut interviul a influențat în mod substanțial ceea ce a declarat mama mea. Interviul a avut o contribuție substanțială în agravarea relației dintre părinții mei și de atunci i-a afectat pe nenumărați alții.” a declarat Prințul William într-un mesaj video difuzat pe Twitter.

Aduce o tristețe de nedescris să afli că lipsurile BBC au contribuit semnificativ la teama, paranoia și izolarea ei, pe care mi le reamintesc din ultimii ani trăiți alături de ea.

Dar ceea ce mă întristează cel mai mult este că dacă BBC ar fi investigat așa cum trebuia reclamațiile și îngrijorările exprimate pentru prima oară în 1995 mama mea ar fi știut că fost înșelată.

Ea a fost înșelată nu doar de un reporter necinstit, dar și de liderii BBC care s-au făcut că nu văd, în loc să pună întrebări dificile. Este părerea mea fermă că acest program Panorama nu are niciun fel de legitimitate și ar trebui să nu mai fie redifuzat vreodată. El a introdus o povestire falsă care timp de peste un sfert de secol a fost comercializată de BBC și alții.

Această poveste încetățenită ar trebui să fie revăzută de BBC și de oricine intenționează să scrie despre aceste evenimente. Într-o epocă a știrilor false, mass media publică și o presă liberă nu au fost nicicând mai importante. Aceste neajunsuri identificate de jurnaliști de investigație nu doar că au afectat-o pe mama mea și familia mea, dar au afectat și publicul.” a declarat Prințul William.

Un interviu cu implicații majore

Pe 20 noiembrie 1995 programul Panorama al BBC a difuzat interviul cu Diana, care la acea dată era despărțită, dar nu divorțată, de Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, interviu în care prințesa s-a destăinuit jurnalistului Martin Bashir.

Prințesa Diana intervievată de Martin Bashir în 1995
Interviul acordat de Prințesa Diana lui Martin Bashir acum 25 de ani produce și azi reverberații
Sursa imaginii: 
BBC

Programul a fost urmărit de 23 de milioane de telespectatori care au aflat în detaliu despre căsătoria nefericită a Dianei, pe atunci una dintre cele mai faimoase femei din lume, despre infidelitatea lui Charles cu Camilla, actuala lui soție, ca și despre infidelitatea ei.

Ce a fost nou în acest documentar a fost modul în care Bashir a reușit să obțină acel interviu, secretul în care a fost pregătit, realizat, editat și precauțiile care au însoțit întregul proces  înainte de difuzare.

Prințesa Diana a murit pe 31 august 1997 într-un accident de circulație la Paris împreună cu partenerul ei, Dodi Fayed.

Raportul Dyson, lung de 127 de pagini, incriminează modul în care Bashir a obținut interviul, dar și eșecul BBC de a investiga corect plângerile și îngrijorările exprimate după difuzarea sa.

În declarația sa separată, Prințul Harry, fiul mai mic al Dianei, a spus că “efectul de șoc al unei culturi de exploatare și practici lipsite de etică” au luat în cele din urmă viața mamei sale.

"Mama noastră și-a pierdut viața din această cauză și nimic nu s-a schimbat. Prin protejarea moștenirii sale, protejăm pe toată lumea și susținem demnitatea cu care și-a trăit viața", a spus el.

BBC a trimis scrisori în care-și cere scuze prinților William și Harry, precum și tatălui lor, prințului de Țara Galilor și fratelui Dianei, Contele Spencer.