Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avion Ryanair, forțat să aterizeze în Belarus, pentru ca un jurnalist să fie arestat

ryan.jpg

Sursa imaginii: 
Ryanair/Facebook

Un avion Ryanair care zbura din Grecia în Lituania a fost redirecţionat către Minsk, opoziţia din Belarus susținând că s-a procedat în acest mod pentru ca un jurnalist disident de la bord să poată fi arestat. Cel care a dispus ca avionul să aterizeze la Minsk a fost preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, al cărui gest a provocat critici la nivel internaţional, transmite agenția Reuters preluată de news.ro.

ACTUALIZARE 5: Ce spun pasagerii despre arestarea jurnalistului Roman Protasevici

Un singur pasager aflat la bordul Boeingului 737 a reacţionat imediat ridicându-se pentru a scoate din spaţiul de depozitare de deasupra un laptop din bagajul de mână pe care l-a dat, împreună cu un telefon mobil, însoţitoarei sale.

Jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, căutat în propria ţară pentru rolul jucat în difuzarea uriaşelor proteste ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut, nu a avut prea mult timp la dispoziţie. Minsk se află la mai puţin de 200 de kilometri de Vilnius, de aceea deturnarea avionului a durat câteva minute.

„Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje şi a încercat să împartă lucruri”, a spus un pasagerul lituanian, care s-a identificat doar cu numele Mantas.

„Cred că a greşit. Erau o mulţime de oameni, astfel încât el să-mi poată da lucrurile mie sau altor pasageri şi nu iubitei sale care cred că a fost de asemenea arestată”, a declarat Mantas, epuizat după călătoria începută la Atena cu o escală forţată de aproape şapte ore la Minsk, ajuns în cele din urmă duminică seara la Vilnius.

În apropierea avionului – deşi nu era vizibil pentru Mantas – se afla un avion de vânătoare MiG-29 din epoca sovietică, la ordinul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, cu scopul de a forţa avionul să se îndrepte spre Minsk.

Un alt pasager epuizat, care a vorbit cu reporterii fără a-şi dezvălui numele, a spus că Protasevici arăta „super speriat”.

„L-am privit direct în ochi şi era foarte trist”, a declarat aceasta.

„Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje”, a spus Mantas, adăugând că şi celorlalţi pasageri le-au fost verificate bagajele şi au fost duşi cu autobuzul la un terminal unde au petrecut câteva ore în aşteptarea reîmbarcării pentru continuarea călătoriei la Vilnius.

„Am văzut de la fereastră că Roman stă singur şi un poliţist cu câine încerca să găsească ceva (în bagaj)”.

Un alt pasager, care nu şi-a dezvăluit numele, a declarat presei lituaniene că Protasevici s-a identificat la sosirea oficialilor de securitate din Belarus. „Am văzut cum i-a fost luat paşaportul. Şi-a scos masca şi a spus: „Sunt cutare şi sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea”.

ACTUALIZARE 4: Șefii de stat și de guvern din UE se vor reuni într-un summit luni și marți. Ei vor discuta despre „posibile sancțiuni” ale UE contra Belarusului, care a forțat un avion de linie să aterizeze la Minsk și a arestat un opozant prezent la bord, a anunțat duminică seara Consiliul European.

ACTUALIZARE 3: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cere o investigație internațională independentă în cazul avionului deturnat în Belarus. De asemenea, MAE precizează că în avion nu s-au aflat cetățeni români.

ACTUALIZARE 2: Avionul a decolat de la Minsk cu destinaţia Vilnius, a anunțat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

ACTUALIZARE 1: Liderii Uniunii Europene au făcut apel la autoritățile din Belarus să permită plecarea avionului de pasageri, care a fost deviat duminică şi forţat să aterizeze pe Aeroportul din Minsk pentru ca unul dintre pasageri, cofondatorul canalului de opoziție Nexta din Belarus, Roman Protasevici, să fie reținut de autoritățile belaruse.

..................................................................

Canalul opoziţiei Nexta de pe Telegram a declarat că fostul său editor Roman Protasevici a fost reţinut.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a acuzat Belarusul de o "acţiune urâtă"" şi a cerut eliberarea acestuia.

Presa de stat din Belarus a relatat că avionul a fost deviat din cauza unei alerte de bombă.

Lituania, stat membru al UE, a cerut Uniunii Europene şi NATO să reacţioneze, Germania a solicitat o explicaţie imediată, iar primul ministru al Poloniei a numit măsura drept ”un act condamnabil, de terorism de stat”.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acţiunea Belarusului este ”cu totul inacceptabilă”.

Avionul, care zbura de la Atena la Vilnius, aproape ajunsese în Lituania când a schimbat direcţia şi a fost escortat la Minsk, capitala Belarusului, după ce a raportat că ar avea explozibili la bord, potrivit unui tracker de zbor online şi agenţiei de ştiri de stat BelTA.

Oamenii legii din Belarus l-au luat din avion pe activistul Roman Protasevici, 26 de ani, şi l-au reţinut.

El era plasat pe o listă de persoane căutate, după protestele de stradă de anul trecut, în urma alegerilor prezidenţiale în care Lukaşenko a fost declarat câştigător, în timp ce adversarii s-au plâns de fraudă electorală.

Lukaşenko a ordonat personal unui avion de război să însoţească Boeingul la Minsk, a relatat BelTA, potrivit căreia nu au fost găsiţi explozibili.

La putere din 1994, Lukaşenko a lansat o represiune violentă împotriva protestelor de stradă din 2020. Aproximativ 35.000 de persoane au fost reţinute din august, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului. Zeci de oameni au primit condamnări la închisoare.

Autorităţile afirmă că au fost lansate peste 1.000 de dosare penale. Protasevich este unul dintre fondatorii serviciului de ştiri de opoziţie NEXT, un canal Telegram care a devenit una dintre principalele surse de ştiri despre demonstraţiile din Belarus. Canalul de ştiri esteste ostil lui Lukaşenko şi ajută la coordonarea protestelor.