Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este Roman Protasevici și de ce se află pe lista neagră a președintelui Lukașenko

protasevich.jpg

O femeie ține un poster cu mesajul "Alături de Raman Pratasevich" pe aeroportul din Vilnius, unde ar fi trebuit să aterizeze, dacă avionul nu ar fi fost deturnat de regimul Lukașenko
Sursa imaginii: 
AP Photo/Mindaugas Kulbis

Cofondator al canalului de opoziție Nexta din Belarus, Roman Protasevici este un jurnalist și blogger în vârstă de 26 de ani pe care serviciile de securitate belaruse l-au plasat anul trecut pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.

Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Contestatar al regimului din Belarus, condus de președintele Aleksandr Lukașenko, Roman Protaşevici  a fugit din propria țară în 2019, după ce devenise o țintă a președintelui și a ajuns în Polonia în același an, unde a cerut azil politic.

În ultimii ani, Protasevich trăia în exil în Lituania fiind acuzat de incitare la ură socială și tulburări în masă pentru care ar fi primit 12 ani de închisoare.  În 2020  a scris despre alegerile prezidențiale care au avut loc în țara natală, fapt ce l-a trecut rapid pe lista teroriștilor din Belarus.

Lider al mișcărilor împotriva guvernului Lukașenko din Belarus, Protaşevici a început criticile împotriva regimului președintelui Lukașenko în urmă cu mulți ani, iar în 2010 deja au început arestările consecutive ale acestuia pentru proteste împotriva puterii. După ce a fost exmatriculat de la Facultatea de Jurnalism din Minsk, Protaşevici a înființat aplicația Nexta, o platformă din cadrul Telegram și milioane de oameni au putut urmări poveștile sale și informațiile date de acesta.

Nexta este urmărită de 1,7 milioane de oameni. De altfel, Roman Protaşevici se temea pentru libertatea și pentru viața lui, după cum arată ultimele mesaje către prietenii lui. Mai mult, acestuia îi este frică de faptul că va fi ucis.

Bărbatul care a criticat regimul lui Alexander Lukașenko riscă să stea în închisoare cel puțin 15 ani sau pedeapsa cu moartea, care încă este aplicată în Belarus.