Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasile Dîncu, despre avionul deturnat de Belarus: Situația se poate repeta, dacă nu va exista o reacție foarte serioasă

Vasile Dincu avion deturnat Belarus.jpg

Vasile Dîncu: Trăim de ceva vreme iluzia că democrația este ireversibilă (Sursa foto: mdrap.ro-arhivă)
Vasile Dîncu: Trăim de ceva vreme iluzia că democrația este ireversibilă (Sursa foto: mdrap.ro-arhivă)

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a comentat luni la RFI cazul avionului Ryanair deturnat de către autoritățile din Belarus, pentru a putea aresta un opozant al regimului Lukașenko. UE, NATO și SUA au condamnat cele întâmplate.

Vasile Dîncu spune în contextul avionului Ryanair deturnat de Belarus că ”trăim de ceva vreme iluzia că democrația este ireversibilă, că relațiile internaționale respectă niște pattern-uri stabilite după al Doilea Război Mondial și că societatea merge înspre democrație. Așa cum vedem, nu este adevărat. Totdeauna, democrația este fragilă și trebuie un consens internațional în anumite situații, pentru ca anumite reguli să se respecte. Este absolut regretabil și de așteptat ce s-a întâmplat, dar aceste lucruri se pot repeta, dacă nu va fi o reacție foarte serioasă a întregii opinii publice internaționale”.

 

Avion Ryanair, forțat să aterizeze în Belarus, pentru ca un jurnalist să fie arestat

 

Cine este Roman Protasevici și de ce se află pe lista neagră a președintelui Lukașenko

 

În opinia sa, ”Occidentul ar trebui să pună și condiții Rusiei, atunci când împreună cu Rusia se fac diverse afaceri economice, să spunem așa, poate benefice pentru unele țări, poate pentru întreaga Europă, dar cred că atunci când se fac asemenea lucruri, ar trebui să se pună și aceste condiții legate de democrație și respectarea ei, respectarea drepturilor omului, în cazul acesta. Și evident, o presiune din partea opiniei publice internaționale, a Europei întregi. Nu putem s-o facem numai pe bucăți, în funcție de interese”.

 
Vasile Dîncu, despre avionul deturnat de Belarus