Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deturnarea avionului Ryanair, „act terorist la nivel de stat”?

ryan.jpg

Sursa imaginii: 
Ryanair/Facebook

Uniunea Europeană (UE) cere o anchetă internaţională în cazul avionului Ryanair deturnat către Minsk de autoritățile belaruse cu scopul capturării unui opozant al regimului Lukașenko aflat la bord. ”Prin acest act coercitiv, autorităţile belaruse au pus în pericol securitatea pasagerilor şi a echipajului”, a avertizat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi de Securitate, Josep Borrell. Declarația sa vine să întărească numeroasele critici ale liderilor europeni, care s-au reunit, de altfel, la Bruxelles unde urmează să decidă ce sancțiuni vor aplica regimului de la Minsk.

ACTUALIZARE: Liderii Uniunii Europene reuniți la Bruxelles au convenit să impună mai multe sancțiuni Belarusului, și au decis să-și închidă spațiul aerian pentru aeronavele din Belarus.

.....................................................

”O anchetă internaţională cu privire la acest incident este necesar să fie efectuată, pentru a se verifica orice încălcare a reglementărilor aviaţiei internaţionale”, a subliniat Josep Borrell.

Între timp, Belarusul a dat asigurări că a acţionat în mod legal interceptând zborul comercial, în urma unei alerte cu bombă. Regimul de la Minsk respinge acuzaţiile liderilor europeni, potrivit cărora autoritățile din Belarus au deturnat avionul aparţinând Ryanair cu scopul de a-l aresta pe opozantul belarus Roman Protasevici, care se afla la bord.

La RFI, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu spune că am asistat la un „act terorist la nivel de stat” orchestrat de regimul Lukașenko.

„Regimul din Belarus a acționat agresiv față de un avion de pasageri care zbura pe o rută de pe teritoriul UE și al NATO”, subliniază Diaconescu.

„Răspunsul internațional trebuie să fie extrem de clar și tranșant pentru a putea fi evitate pe viitor probleme și mai mari din partea unor astfel de state conduse de lideri autoritari”, mai avertizează fostul ministru de Externe. Ascultă:

 
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, despre detrunarea avionului Ryanair