Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj: PAS, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și Partidul Șor ar accede în viitorul Parlament de la Chișinău

parlament_42.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate în R.Moldova, trei partide ar accede în Parlament. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, cu 37 la sută, urmat, la distanță mică, de Blocul Comunișitlor și Solicialiștilor, cu aproape 36 la sută. Partidul Șor ar ajunge în viitorul Legislativ, cu 7,6 la sută din voturi. Cel puțin așa arată datele celui mai recent sondaj al Asociației Sociologilor și Demografilor din R.Moldova. Blocul rusofilului Renato Usatîi, dar și Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase, nu ar trece pragul electoral.

Potrivit sondajului, partidele unioniste de la Chișinău, inclusiv AUR din R.Moldova, ar acumula în jur de 1 la sută din voturi, dacă duminica viioare ar avea loc alegeri anticipate. Doar două partide și un bloc electoral din R.Moldova sunt cotate acum cu șanse să ajungă în viitorul Legislativ. 

Cercetarea mai arată că președintele R.Moldova, Maia Sandu, se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor. 27,5 la sută cred în ceea ce face Sandu. Este urmată de liderul socialiștilor, Igor Dodon, cu 25,6 la sută. Pe a treia poziție în clasamentul încrederii îl găsim, mai nou, pe fostul președinte moldovean, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor, cu 6,3 la sută, iar liderul Blocului ”Renato Usatîi” se bucură de încrederea a 4 la sută dintre cetățeni.

La întrebarea cum decurge campania electorală, peste 60 la sută susțin că este una fără încălcări, în jur de 20 la sută dintre cetățeni cred că sunt admise unele încălcări. Același studiu mai arată că fiecare al cincilea respondent nu a decis pentru cine să voteze la anticipate și nu știe dacă va merge la urne.

Peste 35 la sută dintre cetățeni consideră că alegerile în R.Moldova sunt libere și corecte, iar în jur de 45 la sută cred că sunt parțial libere și corecte. În jur de 15 la sută afirmă că alegerile nu sunt libere și corecte.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică, voturile s-ar repartiza egal. 40 la sută ar vota pentru UE și tot atât pentru Uniunea Euroasiatică.

Sondajul a fost efectuat în perioada 14-22 mai, pe un eșantion de 1185 de persoane din 85 de localități, cu o marjă de eroare de 3 la sută. 

Trebuie spus că, Comisia Electorală Centrală continuă să recepționeze dosarele viitorilor concurenți electorali. Luni, la CEC, Platforma Demnitate și Adevăr a depus actele. Verificarea documentelor urmează a fi făcută în decursul a șapte zile, după care CEC va decide înregistrarea sau neînregistrarea candidatului. 

Termenul limită pentru depunerea actelor în vederea înregistrării candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova este 11 iunie.

Primii șase concurenți electorali pentru alegerile parlamentare din 11 iulie au fost înregistrați, vineri, 21 mai. Primul înscris în cursă a fost Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. De asemenea, au fost înregistrate mai multe partide, pintre care Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Șor. Campania electorală pentru cei șase candidați a început în ziua înregistrării la CEC. 

Precizăm că, membrii Comisie Electorale Centrale au avut, luni, o întrevedere cu reprezentanții Parlamentului European, aflați într-o vizită oficială în Republica Moldova. Din componența delegației fac parte Andrius Kubilius, președintele Delegației la Adunarea Parlamentară EURONEST, Siegfried Mureșan, președintele Delegației la Comisia Parlamentara de Asociere UE-RM și Andrzej Halicki, vicepreședintele Delegației la Adunarea Parlamentara EURONEST.

Oficialii europeni au vorbit despre importanța ”asigurării dreptului de a alege și a fi ales pentru toți cetățenii Republicii Moldova, oriunde s-ar afla aceștia, precum și rolul esențial pe care îl are Comisa Electorală Centrală în organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și concrete, cu respectarea standardelor europene”. Subiectele abordate au ținut de organizarea scrutinului din 11 iulie, ”interes sporit prezentând finanțarea campaniei electorale, organizarea alegerilor peste hotarele țării, asigurarea CEC cu mijloacele financiare necesare organizării scrutinului, asigurarea egalității de șanse și a accesului la resursele mediatice pentru toți concurenții electorali”. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre rezultatele sondajului, realizat de Asociația Demografilor și Sociologilor din R.Moldova