Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Deturnarea avionului în Belarus, un caz nemaiîntâlnit

iohannis_presidency_ro.jpg

Președintele Klaus Iohannis
Sursa imaginii: 
presidency.ro/files/photo_gallery

"Un caz nemaiîntâlnit", astfel a catalogat președintele Klaus Iohannis deturnarea avionului în Belarus. Declarația a fost făcută luni seară, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

"Avem două teme de mare actualitate (de politică externă): evoluţia din Orientul Mijlociu, unde, se pare, că lucrurile încet, încet se liniştesc şi avem, din păcate, situaţia avionului deturnat în Belarus, ceva nemaiîntâlnit, şi este clar că trebuie să discutăm şi să discutăm despre sancţiuni, despre investigaţii. Vor fi discuţii destul de complicate", a spus şeful statului, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se desfăşoară la Bruxelles.

Jurnalistul Roman Protasevici, 26 de ani, a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care venea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, a explicat Nexta pe reţelele de socializare.

Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei "alerte cu bombă". Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis pentru a intercepta această aeronavă.

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate în activităţi teroriste".

Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Citește și: Sancțiuni pentru Belarus pe agenda summitului UE de la Bruxelles