Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roman Protasevici apare într-un clip video în care spune că este „tratat bine” în închisoare

roman protasevici.jpg

Sursa imaginii: 
youtube

Jurnalistul opozant al guvernului din Belarus a apărut într-un mesaj video postat pe Twitter, cu vânătăi pe față, în care spune că este „tratat bine” în centrul de detenție.

„Bună ziua, numele meu este Roman Protasievici. Seara trecută am fost reținut de angajații MAI pe aeroportul din Minsk. Acum mă aflu în centrul de detenție nr. 1 al orașului Minsk. Vreau să anunț că nu am nicio problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe. Atitudinea forțelor de ordine față de mine este corectă și conform legii. Chiar acum colaborez cu anchetatorii și dau declarații privind organizarea protestelor în orașul Minsk”, spune Roman Protasevici.

Activistul Protaşevici a creat Nexta, o platformă cu 1,7 milioane de urmăritori, și a părăsit Belarus în 2019, după criticile la adresa guvernului lui Alexander Lukaşenko.

El este deţinut acum la Minsk după ce fusese trecut pe lista celor implicaţi în activităţi teroriste.

În afara Belarusului, numele lui Roman Protasevici era necunoscut până duminică. Acum este însă comparată situaţia lui cu a lui Navalnîi, iar liderii mai multor state îi cer eliberarea.

Are 26 de ani și a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukaşenko din Belarus încă din 2010, când a început să fie arestat pentru proteste contra puterii. A intrat la facultatea de jurnalism din Minsk, dar a fost exmatriculat.

Totuși, a lucrat în presă, inclusiv pentru Radio Free Liberty. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.

Ca urmare, Protasevich a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în Polonia în 2019, unde a cerut azil politic. În 2020 a acoperit alegerile prezidenţiale din Belarus şi, din noiembrie 2020 se află pe lista teroriştilor din Belarus.

Din urmă cu două luni, lucrează pentru un alt canal Telegram, ceea ce ar fi putut stârni furia lui Lukaşenko. Însă gestul extrem al lui Lukaşenko ar putea fi şi un avertisment pentru alţi jurnalişti care critică puterea de la Minsk.

Lukaşenko îi vânează pe jurnaliştii din Belarus. Îi caută pe jurnalişti unul după altul şi a introdus NEXTA le lista organizaţiilor teroriste. Încearcă să sperie pe oricine care are o capacitate jurnalistică în Belarus şi în mod clar încearcă să îi sperie şi pe cei din afara Belarusului”, spune Diana Magnay, corespondent Sky News în Rusia.

În ultimele mesaje ale lui Protasevici către prieteni, acesta spune că a simţit că este urmărit la Atena.

Când a auzit anunţul pilotului de avion, Protasevich a început să tremure şi a spus: <mi-a fost semnată sentinţa. Voi fi omorât>" a dezvăluit un martor, conform unei publicaţii din Lituania.

Aeronava a plecat după 7 ore spre Vilnus, fără Protaşevici, iubita lui şi alţi 4 cetăţeni ruşi. Oponentul regimului Lukaşenko riscă acum cel puţin 15 ani de închisoare sau chiar pedeapsa cu moartea.