Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Guvernul va introduce “frontiere digitale” pentru controlul migrației

frontiera_uk.jpg

Frontieră UK
Intrarea în UK se va fac pe baza unei Autorizații Electronice de Călătorie, pentru cei care nu sunt cetățeni britanici, irlandezi sau rezidenți
Sursa imaginii: 
Getty Images

Guvernul britanic intenționează să introducă un nou permis electronic de frontieră de tip american pentru un control mai bun al migrației. Sistemul ar urma să fie operațional din 2024.

Ministra de interne, Priti Patel, a declarat că o autorizație electronică de călătorie (ETA) planificată va permite lucrătorilor de frontieră să “numere oamenii care intră și pe cei care ies din țară”. ETA va fi solicitat tuturor cetățenilor care nu sunt britanici sau irlandezi sau nu au statut de rezident și care vin în Marea Britanie.

Guvernul spune că schema ETA va fi pe deplin funcțională până la sfârșitul anului 2024, urmând a fi procesate până la 30 de milioane de cereri în fiecare an.

Într-un discurs online, ministra Patel a declarat că permisele electronice vor crea o frontieră “complet digitală” și mai sigură în Marea Britanie. "Vom avea o imagine mult mai clară despre cine este aici și dacă ar trebui să fie aici - și vom acționa atunci când nu sunt", a spus ea. ETA va “înlesni identificarea potențialelor noi amenințări înainte ca acestea să ajungă la frontieră”.

Ministerul de interne afirmă că cifrele oficiale privind migrația - care se bazează pe sondaje efectuate la aeroporturi și porturi - au avut tendința de a subestima cifra reală.

Pasagerii obligați să obțină un permis în cadrul noului sistem îi vor include pe cei care călătoresc în Marea Britanie pentru o scurtă ședere sau care tranzitează - schimbă avionul - în țară. Persoanele care doresc să lucreze în Marea Britanie sau să rămână în țară pentru o perioadă lungă de timp - de exemplu peste șase luni - ar trebui să obțină o viză, nu ETA.

Noul sistem este modelat pe sistemul electronic american de autorizare a călătoriei, care este în vigoare din 2009. Un sistem similar există și în Canada. Cele 27 de țări din Uniunea Europeană intenționează să introducă propria lor versiune - Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS) - anul viitor.

Ministerul de interne nu a confirmat cât va costa o cerere ETA. Schema SUA costă 14 USD (aproximativ 9 GBP, 10.5 Euro), iar cea canadiană 7 USD (aproximativ 4 GBP, 4.65 Euro).

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ