Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mizele Congresului PNL. Ion M. Ioniță (Historia): Florin Cîțu e outsider, încă așteaptă

mize_congres_pnl_ionita_florin_citu_outsider.jpg

Sursa imaginii: 
MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre

Congresul PNL va avea loc pe 25 septembrie. Data propusă de președintele formațiunii, Ludovic Orban, a fost acceptată de conducerea partidului. Urmează aprobarea din partea altui for de conducere, la sfârșitul săptămânii. Orban vrea un nou mandat în fruntea PNL, în timp ce Florin Cîțu, dorit de unii lideri ai formațiunii, ezită să spună pentru ce funcție va candida.

Jurnalistul Ion M. Ioniță, redactor-șef la Historia, explică la RFI ezitarea premierului Florin Cîțu legată de o eventuală candidatură la Congresul PNL: ”Pe de o parte, are de dus această guvernare, este principalul responsabil, are multe probleme, să nu uităm că suntem în pandemie, va avea mult de furcă în ceea ce privește campania de vaccinare, pentru că lucrurile au început să intre în impas aici și domnul Cîțu și-a asumat niște ținte foarte ambițioase (...). Nu-și poate permite să facă o campanie electorală în sânul partidului, așa cum s-ar cuveni pentru un challenger, în timp ce Ludovic Orban asta face, cunoaște organizațiile până la unu, ia oamenii om cu om, exact așa se face politică. Or din acest punct de vedere, domnul Florin Cîțu nu are prim-planul, el este outsider, nu cunoaște nici organizațiile foarte bine și atunci sigur că încă așteaptă, așteaptă să vadă dacă poate să cristalizeze un pol de organizații puternice în favoarea sa sau altfel s-ar mulțumi probabil cu un post în partid, de prim-vicepreședinte sau alt post asemănător, care să îl păstreze în conducerea partidului, dar să-l ferească de o înfrângere la Congres”.

 

Noi tensiuni între PNL și USR PLUS?

 

Între timp, au apărut noi nemulțumiri în coaliție. Conform unor surse citate de mai multe site-uri de știri, Raluca Turcan ar fi nemulțumită că ministrul Cristian Ghinea ar fi prezentat la Bruxelles reforme la Ministerul Muncii, despre care ea nu ar fi știut.

De asemenea, lideri ai USR PLUS și-ar fi exprimat nemulțumirea față de ritmul campaniei de vaccinare și față de faptul că Guvernul permite procesiuni religioase, nu însă și spectacole cu public numeros în aer liber.

Ion M. Ioniță explică noile tensiuni din coaliție: ”Este o miză politică și nu spune nimeni că relațiile dintre PNL și USR PLUS sunt lapte și miere. Nu, cele două partide sunt la guvernare, dar sunt în competiție pentru imagine, pentru reforme, pentru electorat și așa mai departe, dar nici nu suntem în situația în care să asistăm la un război în interiorul coaliției, există și vor exista aceste controverse, disensiuni. Într-adevăr, e o problemă despre ceea ce se vorbește despre pensii, pentru că e ciudat să legi pensiile de PNRR (...). Pe de altă parte, legat de campania de vaccinare, aici este o mare problemă și s-ar putea ca USR PLUS să aibă tentația să capitalizeze, dar nu este numai Guvernul PNL aici, este Guvernul tuturor și nu va capitaliza USR PLUS pe seama PNL, dacă spune că nu merge campania de vaccinare, ci va câștiga, dacă va prezenta soluții în Guvern”.

 
Ion M. Ioniță, despre Congresul PNL și tensiunile din coaliție