Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Roman Protasevichi” - noul nume al străzii pe care se află Ambasada Republicii Belarus?

protasevici.jpg

Sursa imaginii: 
Serghei Grits, AP

Strada Tuberozelor din Sectorul 1 al capitalei ar putea lua numele lui Roman Protasevichi, jurnalistul Belarus disident capturat recent de regimul Lukașenko.

Primarul Clotilde Armand a transmis că susţine propunerea profesorului Andrei Oișteanu de a schimba numele străzii pe care se află Ambasada Republicii Belarus.

„Trăim într-un stat european, iar acest act de terorism al președintelui președintelui Aleksandr Lukașenko de a deturna un zbor comercial între două state membre ale UE & NATO nu poate rămâne nepedepsit”, a scris Clotilde Armand pe contul său de Facebook.

„Toată corespondenţa ambasadei ar veni în şi ar pleca din strada cu numele jurnalistului disident. De asemenea, diplomaţii ar avea numele lui Roman Protasevich imprimat pe cărţile lor de vizită'', a spus anterior profesorul Andrei Oișteanu.

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică după-amiază în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost luată în contextul unei ameninţări cu bombă. Un activist al opoziţiei din Belarus, Roman Protasevich, a fost reţinut imediat după aterizarea avionului la Minsk, iar ulterior a fost plasat în arest preventiv. Regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi-a atras critici dure la nivel internaţional după incidentul de duminică, riscând noi sancţiuni.