Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Odată cu cele 750 de miliarde vine și... Parchetul European

parchet.png

Sursa imaginii: 
Facebook / Comisia Europeană în România

Este oficial: Comisia Europeană a confirmat că Parchetul European (EPPO) își va începe activitatea de la 1 iunie. Instituția este responsabilă cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal mai multe tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Înființarea instituției era mai mult decât necesară întrucât de libera circulație a capitalurilor, a mărfurilor sau a persoanelor nu profită numai cei onești.

Și infracționalitatea transfontalieră poate profita, iar miliardele de euro pompate în economiile statelor membre prin programele europene pot reprezenta un trofeu extrem de tentant pentru grupuri criminale.

De foarte multe ori, sistemele juridice naționale nu pot acoperi astfel de activități criminale transfontaliere, astfel că a fost nevoie de un organism la nivel european.

Iar sumele uriașe puse la dispoziția statelor membre prin programul Next Generation EU, 750 de miliarde de euro, bani care pot fi cheltuiți în condiții destul de relaxate, pot fi o nouă tentație pentru cei interesați să fraudeze. Deja, multe voci din presa europeană au atras atenția asupra pericolului.

Parchetul European va urmări mai multe tipuri de infracțiuni, cum ar fi frauda în materie de cheltuieli și venituri sau frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR).

Vor fi investigate de asemenea spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE, corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE. La fel, participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

Agenda Parchetului European se anunță de la bun început încărcată - acum două luni, șefa instituției, procurorul român Laura Codruța Kovesi vorbea despre aproximativ 3.000 de cazuri care și așteaptă rezolvarea.

Instituția beneficiază de 22 de procurori generali – câte unul pentru fiecare stat. Aceștia supraveghează investigațiile și urmăririle penale și vor fi ajutați de 140 de procurori adjuncți din diferitele state membre, care vor asigura legătura cu sistemele naționale de justiție.

De asemenea, orice arestare poate fi făcută numai cu aprobarea autorităților judiciare naționale iar acuzații vor ajunge în fața instanțelor din țările membre.

Observați că vorbim despre 22 de state și nu despre toate cele 27 ale Uniunii. Instituția are la bază așa-numita cooperare consolidată, care permite statelor membre să acționeze în comun, chiar dacă altele nu doresc.

În privința Parchetului European, Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda au decis să nu adere la proces.

În sfârșit, să nu uităm că, în România, de această instituție este legată o poveste care a avut un puternic ecou în societate, la vremea ei: șefa instituției, Laura Codruța Kovesi, a obținut această funcție candidând în mod individual, fără sprijinul statului român. Ba chiar, cu împotrivirea guvernului de atunci.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 27 mai 2021