Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA vrea să știe fără urmă de îndoială de unde a venit COVID-19

biden.jpg

Image source: 
Facebook/Joe Biden

Preşedintele Joe Biden a solicitat celor 17 servicii secrete din comunitatea de informaţii a Statelor Unite să investigheze dacă există posibilitatea ca virusul SARS-CoV-2 să fi pornit dintr-un laborator din China. Teoria nu e nouă, ea a fost vehiculată intens în toată perioada pandemiei, alimentată și de reticența autorităților chineze de a primi cercetători care să investigheze exact acest lucru. Totuși experții Organizației Mondiale a Sănătății care au fost la Wuhan consideră că ipoteza unui accident de laborator este „extrem de improbabilă”. China spune astăzi că investigarea originilor Covid „politizează” pandemia și că ar trebui investigate laboratoare secrete din toată lumea. 

Președintele american Joe Biden a cerut ieri comunității serviciilor de informații să-și „dubleze” eforturile pentru a putea stabili o concluzie definitivă privind originea coronaviruslui. Variantele  de lucru sunt: virus dezvoltat pe cale naturală sau virus creat în laborator. Biden asteaptă să primească un raport în trei luni.

Asta după un articol, publicat de Wall Street Journal, potrivit căruia virusul ar fi ieşit dintr-un laborator al Institutului de Virusologie din Wuhan. Acolo, cercetătorii ar fi încercat să vadă cum reacţionează virusul cu ADN-ul uman. Experţii spun că aceste studii sunt foarte periculoase chiar dacă ele sunt făcute pentru a combate viitoare pandemii şi pentru a creea vaccinuri.

China a negat în mod repetat această ipoteză.

De altfel, la sfârșitul lunii martie, când echipa Organizației Mondiale a Sănătății care a investigat originile coronavirusului și-a publicat raportul final asupra descoperirilor, experții au catalogat ipoteza unui accident de laborator ca fiind „extrem de improbabilă” , considerând că explicația cea mai plauzibilă este o transmitere naturală de la lilieci la om. Pe de altă parte, aceiași experți OMS au criticat autoritățile chineze pentru că nu le-au pus la dispoziție toate datele privind pandemia, mai ales cele de la început.

„Dacă se dovedeşte faptul că boala COVID-19 îşi are originea dintr-un accident de laborator din China, ar putea ca preşedintele să pedepsească China? Nu o să ajungem acolo chiar acum. Trebuie să trecem de review-ul de 90 de zile şi abia după ce o să avem review-ul de 90 de zile o să putem reanaliza”, a declarat Karine Jean-Pierre, ofiţer de presă Casa Albă.

Beijingul spune că „politizarea originilor Covid-19 nu va face decât să pericliteze investigațiile și să submineze efortul global de a opri pandemia” și că și că ar trebui investigate laboratoare secrete din toată lumea. 

Ambasada chineză de la Washington arată, într-un comunicat de presă, că „unele forțe politice au o fixație pe manipularea politică și pe aruncatul de vinovății”.

Pe plan mondial, 167.492.769 de oameni s-au îmbolnăvit de COVID-19.

3.482.907 au murit, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

SUA a înregistrat cele mai multe decese - peste jumătate de milion.

Președintele Joe Biden a anunțat la începutul lunii mai o schimbare a strategiei de vaccinare, astfel încât până la 4 iulie  70% dintre adulții din țară să fi primit cel puțin o doză. Până la ora actuală în SUA au fost administrate peste 283 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.