Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iubita jurnalistului Roman Protasevici, acuzată și ea de ”acțiuni criminale”

sofia_sapega.png

Sofia Sapega, partenera jurnalistului Roman Protasevici
Sursa imaginii: 
Telegram / Zheltye Slivy via Reuters, via rfi.fr

Rusoaica Sofia Sapega, partenera lui Roman Protasevici, a fost și ea arestata de oamenii lui Alexandr Lukașenko după deturnarea avionului Ryanair, fiind acuzată de ”acțiuni criminale”.

”Sunt bine și am fost tratată bine de poliție”, spune Sofia Sapega într-un videoclip postat pe rețelele de socializare de la locul ei de detenție. Acuzată de acțiuni criminale, iubita opozantului Roman Protasevici a fost reținută pentru două luni, transmite avocatul ei.

Ea este acuzată că a comis infracțiuni penale între august și septembrie 2020, când Belarus era cuprinsă de proteste pentru a contesta realegerea președintelui Alexander Lukashenko.

Perioada respectivă a fost marcată de numeroase demonstrații în masă împotriva realegerii președintelui Alexander Lukashenko. Acuzațiile sunt contestate de mama Sofiei Sapega, care subliniază faptul că fiica ei se afla în Lituania la momentul faptelor incriminate ei.

Comitetul de anchetă din Belarus a anunțat că își va continua investigațiile .

În această etapă, nu sunt disponibile alte informații deoarece avocatul acuzatei a trebuit să semneze o clauză de confidențialitate cu Parchetul general din Belarus. Totuși, avocatul a precizat că va contiuna să apere drepturile clientei sale.

Sofia Sapega, în vârstă de 23 de ani, este studentă la Drept, la Universitatea Europeană de Ştiinţe Umane (EHU), înfiinţată la Minsk în 1992, dar a fost obligată de către autorităţile belaruse să-şi mute activitatea în Lituania din 2004. Corespondență din Moscova, de la Jean-Didier Revoin pentru rfi.fr

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de rfi.fr