Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce cazul avionului Ryanair este un pericol pentru întreaga Europă

avion_ryanair.png

Avionul deturnat la aterizarea pe aeroportul din Vilnius, 23 mai 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Deturnarea avionului companiei Ryanair nu este doar o simplă afacere incomodă pentru un regim și așa ostracizat, precum cel de la Minsk. Afacerea are consecințe asupra întregii Uniuni Europene – asta ca să ne limităm la atât.

Mai întâi de toate, pentru că este un act de piraterie aeriană comis de un stat. Până acum, astfel de evenimente erau legate de activități ale teroriștilor, individuali sau membri ai unor organizații definite ca atare și situate în afara legii. 

Guvernele se aflau, ca să spunem așa, de partea cealaltă, de partea bună a baricadei - chiar și despre statele aflate departe de standardele unei democrații puteam spune că sunt angajate în lupta legitimă împotriva terorismului.

Dar această siguranță pe care ar trebui să o confere orice stat de pe planetă a fost spulberată acum, prin acțiunea autorităților din Belarus.

Și atunci, în ce măsură te mai poți considera protejat, la câteva mii de metri altitudine, deasupra unui stat care își propune el însuși să deturneze avioane?

Citește și: Cum prezintă presa oficială din Belarus răpirea jurnalistului opozant: ”Am salvat Europa

De această dată, în afară de nefericitul jurnalist și prietena sa (și bineînțeles, de securiștii ce-i însoțeau pe ascuns) toți ceilalți pasageri au putut pleca în siguranță.

Dar în astfel de situații, lucrurile pot scăpa oricând de sub control. Nimeni nu poate garanta că așa va fi și data viitoare - și e posibil să apară în curând o ”dată viitoare” .

În al doilea rând, regimul dictatorial din Belarus transmite un mesaj opozanților săi aflați pe teritoriul Uniunii Europene: ”nu sunteți în siguranță nicăieri; mâna noastră lungă vă poate ajunge oriunde”.

Ei bine, acesta nu este un pericol doar la adresa refugiaților din Belarus. Oricine poate fi în pericol, chiar dacă nu are legătură directă cu cauza democrației din această țară – este suficient să se găsească în avionul nepotrivit, în hotelul nepotrivit sau, cine știe, să intre în contact cu o cantitate de Noviciok pregătită pentru alții.

Citește și: Psihologia unui dictator, sau ce aflăm dacă intrăm în pielea lui Aleksandr Lukaşenko

Să nu uităm apoi că Uniunea Europeană găzduiește oameni persecutați de multe alte regimuri autoritare: ruși, turci, iranieni, ceceni și așa mai departe. Tentative de eliminare – unele, reușite, altele, dejucate – au tot existat în ultimii ani.

Dar ceea ce a făcut acum regimul lui Lukașenko poate însemna o încurajare și pentru alți dictatori de a trece la nivelul următor.

În sfârșit, vorbim despre o provocare la adresa unei politici generale a  Uniuni Europene. Într-o lume în care regulile se încalcă tot mai des, Uniunea Europeană nu poate miza pe forța ei militară. În schimb, poate imagina o putere-soft izvorâtă din capacitatea sa economică și comercială și din statutul său de bastion al libertăților și democrației.

Dar cum să poată fi întrebuințate toate aceste atu-uri, la o scară globală, dacă Uniunea Europeană se va dovedi neputincioasă chiar și în fața dictatorului unei țări sărace, cu nici 10 milioane de locuitori?

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 28 mai 2021