Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia: Scandalul de corupție din jurul ministrului de interne ia amploare

suleyman_soylu_afp_rfi.png

Ministrul de interne al Turciei, Süleyman Soylu
Image source: 
AFP via rfi.fr

Revista presei Europa Plus:

- Președintele Joe Biden a transmis un mesaj oficial Georgiei în care reafirmă sprijinul SUA pentru integrarea țării în NATO;

- Premierul interimar din Armenia este acuzat că își exercită în mod ilegal mandatul;

- Un DJ din Kazkhstan a primit prestigiosul premiu Bilboard Awards.

Ministrul de interne Süleyman Soylu refuză să răspundă direct la acuzațiile de corupție care i-au fost aduse recent de Sedat Peker, considerat liderul lumii interlope din Turcia și asta în toate emisiunile de radio sau tv la care a fost invitat, notează publicația diken.com.tr.

”Obiectul acestor acuzații este țara. Intenția este de a destabiliza statul turc. Nu eu sunt ținta”, este tipul de răspuns pe care Soylu îl dă de fiecare dată când este întrebat de jurnaliști despre acuzațiile care i se aduc.

El refuză să demisioneze, mai ales după ce președintele Erdogan a declarat că îl susține în acest conflict.

Într-o serie de materiale video postate pe rețelele de socializare și care au făcut un impact uriaș în rândul opiniei publice din Turcia în ultimele săptămâni, Sedat Peker, în prezent fugit din țară, îi acuză pe mai mulți oficiali de rang înalt apropiați ai lui Erdogan de corupție, trafic de droguri, crime și violuri.

Peker  îl acuză pe Soylu că a primit chiar de la el sume uriașe de bani, tocmai pentru a-l ajuta să fugă din țară ca să scape de justiție și că are dovezi în acest sens, pe care le va dezvălui în curând.

”O să-ți pun lesa de gât și o să te plimb pe străzi ca pe un câine”, este unul din mesajele pe care Peker i le transmite politicianului prin intermediul postărilor video de pe canalele de socializare.

Peker susține că doar unul din consilierii lui Süleyman Soylu are o mașină în valoare de 1,6 milioane de lire (191.000 de dolari) și o casă în valoare de 5 milioane de lire turcești (598.000 de dolari) și l-a întrebat pe ministru cum poate acesta să și le permită dintr-un salariu de 10.000 de lire, 1.195 de dolari pe lună.

Peker mai susține în postările sale că deputatul AKP Tolga Ağar a agresat sexual și ucis-o pe tânăra jurnalistă kirghiză, Yeldana Kaharman, în vârstă de 18 ani. Incidentul , ar fi fost acoperit cu ajutorul lui Mehmet Ağar, tatăl său și fost șef al poliției turce.

Sedat Peker a plecat din Turcia la sfârșitul anului 2019, a petrecut peste un an în țările balcanice, iar în prezent se află la în Abu Dhabi. Până la momentul plecării din țară a fost un susținător activ al partidului lui Erdogan (AKP), aflat la guvernare.

 

SUA își reafirmă sprijinul pentru aderarea la NATO a Georgiei

”În calitate de partener angajat al țării dvs, Statele unite vor continua să susțină Georgia pe drumul dezvoltării democratice și economice, în principal pentru consolidarea unei Justiții independente”, se arată în mesajul adresat de președintele american Joe Biden premierului georgian Irakli Gharibashvili cu ocazia Zilei Independenței Georgiei, transmite publicația netgazeti.ge.

În ce privește aspirațiile politicienilor și cetățenilor georgieni privitoare la consolidarea independenței Georgiei, amintiți-vă că Statele Unite sunt alături de dvs. Suntem recunoscători pentru eforturile militarilor georgieni care au fost alături de noi și alături de NATO în Afganistan și vom continua să sprijinim aderarea Georgiei la NATO

Analizăm cu atenție provocările externe și suntem alături de toți cetățenii georgieni din Abhazia și Ossetia de Sud, care se află sub ocupație rusească și suntem ferm atașați principiului integrității teritoriale și al suveranității Georgiei în interiorul granițelor sale, așa cum au fost ele recunoscute de comunitatea internațională”, se mai arată în textul scrisorii oficiale a președintelui Joe Biden.

Tot cu ocazia Zilei Independenței Georgiei (26 mai) președintele francez Emmanuel Macron i-a adresat o scrisoare oficială omologului său, doamna Salomé Zurabichvili, în care subliniază importanța dezvoltării democratice a țării și ”necesitatea aderării cât mai rapide la structurile NATO”.

 

Azerbaidjan: "Nizami Ganjavi – un poet al întregii umanități"

Foto: wikipedia.org

Anul acesta se împlinesc 880 de ani de la nașterea poetului persan Nizami Ganjavi (1141-1209), considerat cel mai mare poet romantic al literaturii persane și un adevărat fondator al ”Renașterii Orientale”. În cadrul seriei de evenimente organizate cu acest prilej, la sediul din Beijing, China, al Organizației pentru Cooperare Shanghai (OSC), a fost inaugurat recent un bust al poetului și a fost vernisată o expoziție în onoarea sa, în prezența mai multor oficialități azere și chineze, transmite publicația trend.az.

Moștenirea culturală a marelui poet este apreciată și împărțită azi drept patrimoniu național între Afganistan, Azerbaidjan, Iran, Hurdistan și Tadjikistan.

”Acest eminent gânditor și poet a avut o imensă contribuție nu numai la dezvoltarea spirituală a țărilor orientale, ci la patrimoniul întregii literaturi mondiale. Opera acestui fondator al renașterii orientale aparține întregii umanități. De fapt poezia orientală în ansamblul său își originea în opera lui Nizami Ganjavi”, a spus în discursul său secretarul general al OSC, Vladimir Norov.

Poetul a slujit mereu cele mai înalte idei, valorile umane universale, iar măreția lui nu constă doar în creațiile sale, ci și în modul său de viață: Nu și-a părăsit niciodată orașul natal Ganja (Caucazul de Sud), nu a apreciat niciodată bogățiile materiale ci doar pe cele spirituale și morale, a mai subliniat vorbitorul.

 

Armenia: ”Premierul își exercită în mod ilegal mandatul”

Partidul Național Creștin din Armenia cere demisia premierului interimar Nikol Pashinyan și va solicita Curții Constituționale să anuleze toate actele normative și juridice semnate de acesta, transmite publicația hetq.am.

”Nikol Pashinyan a continuat în mod ilegal să-și exercite atribuțiile de premier de la data de 25 aprilie până astăzi. În opinia noastră acesta este un act criminal. Vom comunica autorităților ruse și azere că Nikol Pashinyan nu are dreptul de a exercita atribuțiile de prim ministru al Republicii Armenia”, președintele executiv al partidului, Ara Zohrabyan.

Partidul îl acuză pe premierul interimar că, după recent încheiatul conflict din Nagorno Karabach, a semnat în mod ilegal documente care modifică frontiera de stat a Armeniei.

”Prin documentele semnate de el, Armenia acceptă practic ca regiunea Artsakh să intre în componența teritorială a Azerbaidjanului. Prin acest proces ilegal de demarcare se urmărește crearea de coridoare de comunicare între Azerbaidjan și Turcia care să treacă pe teritoriul Armeniei”, a explicat profesorul Menua Soghomonyan, un membru marcant al partidului.

Partidul Național Creștin din Armenia a fost fondat la 29 aprilie anul acesta, în urma protestelor din Armenia din perioada 2020-2021, din timpul războiului cu Azerbaidjan. Partidul nu este reprezentant în Parlament, dar a anunțat că va participa la alegerile legislative din acest an.

 

Kazakhstan: Billboard Awards pentru Imanbek

Foto: billboard.com

DJ-ul Imanbek Zeikenov a primit recent prestigiosul premiu Billboard Awards pentru mixajul piesei  "Roses" a rapperului american Saint Jhn, după ce în prealabil primise și un Grammy pentru același remix,  transmite kazpravda.kz.

Imanbek Zeikenov s-a născut la Aksou, regiunea Pavlodar. Este absolvent al Institutului de construcții de căi ferate. A început să mixeze piese muzicale în 2017, când avea 17 ani.

A devenit celebru la nivel mondial în 2019, când remixul său după piesa ”Roses” a înregistrat peste 117 milioane de vizualizări pe youtube.com. Tot atunci piesa a intrat în topurile din aproape toate țările europene, inclusiv Belgia, Ungaria, Olanda, Polonia și Suedia și a urcat pe locul 3 în topul mondial Shazam.

Imanbek a fost felicitat personal de șeful statului azer,  Kassym-Jomart Tokaïev.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Hülya Çetinkaya - Turcia

Saba Khujadze - Georgia

Djamila Khaspoladova - Azerbaidjan

Nune Grigoryan - Armenia

Yenglik Onerbayeva – Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 28 mai 2021