Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Liniște totală” în cazul Benjamin Brière, turistul francez întemnițat de un an în Iran

jurnalist.png

Benjamin Brière a fost arestat în Iran în mai 2020
Sursa imaginii: 
Twitter / Saïd Dehghan via AFP via France24

Francezul Benjamin Brière este în detenție de un an în Iran. A fost arestat în timp ce vizita un parc național și este acuzat de ”spionaj și propagandă”. Rudele sale au trimis recent o scrisoare deschisă președintelui Emmanuel Macron pentru a obține eliberarea și a face lumină cu privire la soarta lui.

„Domnule președinte, vă scriu pentru a vă ruga să utilizați toate mijloacele diplomatice necesare pentru a obține eliberarea lui”, este solicitarea trimisă de sora lui Benjamin Brière printr-o scrisoare deschisă lui Emmanuel Macron.

Cetățeanul francez, în vârstă de 35 de ani, este în detenție în Iran din mai 2020. Este închis în nord-estul Republicii Islamice pentru „propagandă împotriva sistemului” și „spionaj” - infracțiuni care se pedepsesc în Iran cu biciuirea și, respectiv, pedeapsa cu moartea.

Conform rudelor și avocaților săi, Benjamin era în Iran doar pentru a vizita obiectivele turistice. Astăzi, ei se îngrijorează și critică „procedurile care nu sunt transparente”.

„Am contactat direct foarte puțin, patru apeluri într-un an, dintre care ultimul, acum două zile”, explică Blandine Brière, contactată de France 24. „Moralul fratelui meu oscilează, așteptarea este foarte lungă, îi este greu, chiar dacă este tratat bine acolo. De asemenea, este foarte greu și pentru noi: nu avem un termen exact, nu știm de ce este închis acolo, de un an”.

La momentul arestării sale, Benjamin Brière „vizita un parc național din nord-estul Iranului”, precizează sora sa. „Aceste acuzații aduse împotriva sa sunt nefondate: evident că nu este un agent secret, ci doar un turist care se plimba pe acolo.

Avocatul său francez, Philippe Valent, a adăugat pentru France 24: „Toată această situație este absurdă, este incredibilă. Benjamin și-a amenajat furgoneta pentru a face o călătorie în jurul lumii - contul său de Instagram ilustrează aproape tot parcursul său zilnic în Iran - deci acoperirea sa ar fi destul de slabă dacă ar fi agent francez!”

Expediție cu furgoneta în Iran

Postările lui Benjamin Brière pe rețelele de socializare sunt, de fapt, un jurnal al numeroaselor sale călătorii, o expediție care a început în iunie 2018 de la Paris. Înainte de a ajunge în Republica Islamică la sfârșitul lunii decembrie 2019, cetățeanul francez a trecut prin mai multe țări: Belgia, Țările de Jos, Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia, alte țări balcanice, Turcia și Irak.

Ultima postare pe contul său datează din 26 mai 2020, în Iran, unde apare așezat într-un hamac, cu fața la soare și în mijlocul naturii. „Era în acea zonă deșertică, dar controlată, pentru că era pe cale să părăsească Iranul ca să-și continuie călătoria în Turkmenistan”, afirmă avocatul său.

Ministerul francez al afacerilor externe a confirmat, după publicarea unui articol în Le Point în februarie trecut, că cetățeanul francez a fost reținut în Iran și că „beneficiază” ca atare „de protecția consulară prevăzută de Convenția de la Viena, din 24 aprilie, 1963 ”- care face posibilă vizitarea persoanei reținute și asigurarea unei legături cu rudele sale.

Această garanție nu este totuși actuală pentru rudele lui Benjamin Brière. „La un an de la arestare, nu dispunem de niciun document procedural și nu remarcăm niciun progres”, a scris sora sa în scrisoarea deschisă adresată președintelui Franței. „Autoritățile iraniene nu oferă nicio explicație în acest sens. Suntem neputincioși în fața unui scenariu pe atât de ireal pe atât de neînțeles. "

„Suntem doar o familie obișnuită

Valent confirmă această stare de confuzie totală: potrivit lui, „Benjamin și familia sa trăiesc un sentiment de izolare, o stare de neștiință, vizitele consulare, singurele permise până acum, nu liniștesc pe nimeni în actualul context iranian”.

Cazul lui Benjamin Brière se alătură celui al cercetătoarei franco-iraniane Fariba Adelkhah, arestată în iunie 2019 la Teheran, apoi condamnată, în mai 2020, la cinci ani de închisoare pentru „complicitate în vederea atacării securității naționale” și „propagandă împotriva sistemului politic”. După 16 luni de detenție, ea se află acum în arest la domiciliu.

Cercetătorul francez Roland Marchal a fost eliberat în martie 2020 – după ce fusese închis în Iran din iunie 2019 sub suspiciunea de spionaj din partea autorităților - după un acord încheiat între Paris și

„Când o arestare devine politică, poate dura ceva timp pentru eliberare, se inițiază o negociere și depășește cadrul simplu care a dus la arestarea persoanei”, explică Thierry Coville, cercetător la Institutul de relații internaționale și strategice în Iran, contactat de France 24.

Pentru acest specialist, cazurile lui Benjamin Brière (turist), Fariba Adelkhah și Roland Marchal (cercetători) sunt „particulare”. "Dar adevărul este că ne aflăm într-un climat în Iran în care forțele care controlează țara sunt tot mai preocupate de securitate", continuă el. „Relațiile cu Occidentul sunt marcate de lupte pentru putere (...) iar, de la ieșirea Statelor Unite din acordul nuclear iranian din 2018, forțele radicale au devenit și mai puternice”.

„Suntem doar o familie obișnuită copleșită de această situație, care nu vrea ca Benjamin să fie un instrument de negociere între țări”, spune Blandine Brière. În scrisoarea ei deschisă, ea solicită pur și simplu „ajutorul” celei mai înalte autorități a statului francez „pentru a-l elibera pe Benjamin, astăzi rupt de viața sa, de cei care îl iubesc și de restul lumii. "

„De la arestarea sa, urmărim cu atenție situația compatriotului nostru”, explică o sursă diplomatică din Quai d'Orsay, contactată de France 24. Aceasta precizează că, sub protecția consulară acordată lui Benjamin Brière, „se întreține un contact permanet cu el prin ambasada noastră la Teheran".

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24