Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu: Orban e favorit, Cîțu, challenger, în acest moment. Iohannis nu se va implica direct

orban_catu.jpg

Liderul PNL Ludovic Orban și Florin Cîțu, premier și candidat la șefia partidului
Sursa imaginii: 
Facebook/PNL

Liberalii au votat, duminică, la Consiliul Național al PNL, calendarul oficial al alegerilor din partid. Congresul PNL va avea loc pe 25 septembrie. Ludovic Orban și Florin Cîțu vor candida pentru șefia Partidului Național Liberal. "În acest moment, Ludovic Orban este favorit, iar Florin Cîțu e challenger, dar nici pe departe rezultatul nu va ține cont de datele actuale. ", explică la RFI, politologul Cristian Pîrvulescu. Și-a ales Florin Cîțu un moment optim pentru a-și depune candidatura la șefia PNL sau mai putea amâna intrarea în competiție?

"Este un moment optim, pentru că sunt doar patru luni până la congresul PNL. Pe de altă parte, era momentul în care oficial se anunța data congresului, iar organizațiile din Transilvania care și-au declarat preponderent sprijinul pentru premierul Cîțu au nevoie de campanie, au nevoie de un timp pentru a construi o astfel de candidatura. Până acum, a fost susținerea unei candidaturi fără un candidat anunțat sau fără un candidat anunțat oficial, pentru că din decembrie anul trecut foarte multă lume se gândea că se va ajunge la o astfel de situație", spune la RFI, politologul Cistian Pîrvulescu. 

Faptul că premierul Florin Cîțu i-a avut alături la momentul anunțului depunerii candidaturii, pe Rareș Bogdan, Emil Boc, Raluca Turcan, Nicolae Ciucă sau Alina Gorghiu "nu este, în niciun caz, o surpriză", spune Cristian Pîrvulescu.

" Toți aceștia se pronunțaseră deja în favoarea domnului Cîțu, mai mult sau mai puțin clar. Vorbim pe de-o parte de o puternică grupare din fostul PDL, pe de alta de o fostă președintă a partidului și de prim-vice președintele partidului. În felul acesta, se oferă imaginea unui echilibru între cele două tendințe din partid. E vorba de grupări influente în interiorul partidului, care nu au încă o pondere importantă ca cea a domnului Orban, dar care în timp și bazându-se pe ocuparea unor funcții guvernamentale ar putea să-și întărească poziția.  Trebuie spus că, în acest moment, Ludovic Orban este favorit, iar Florin Cîțu e challenger, dar nici pe departe rezultatul nu va ține cont de datele actuale.”, explică politologul Cristian Pîrvulescu. 

Care va fi rolul președintelui Klaus Iohannis? Se va implica în alegerea liderului PNL sau se va limita la a arbitra? " Pare destul de evident că președintele Klaus Iohannis nu este de partea lui Ludovic Orban pentru că prezența dlui ministru Ciucă între susținătorii lui Cîțu este destul de sugestivă (...) Așa cum îl cunosc pe președintele Klaus Iohannis mă îndoiesc că se va împlica direct într-o campanie politică. De altfel ,poziția de președinte al României îl și împiedică să facă acest lucru. Cred însă că va transmite semnale destul de puternice în sensul candidatului pe care îl sprijină", mai spune Cristian Pîrvulescu. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Politologul Cristian Pârvulescu, intervievat de Mirela Dădăcuș