
Politică
Mesajul autocrațiilor către Occident : ”Nu ne intimidați”
erdogan_putin_afp.jpg

Unul din puţinele site-uri de ştiri independente din Belarus, TUT.BY, a anunţat luni că redactorul său şef Marina Zolotova a fost acuzată într-un caz de evaziune fiscală despre care susţine că a fost fabricat ca parte a unei represiuni a regimului împotriva mass-media, informează Reuters. Zolotova riscă o pedeapsă cu închisoarea între trei şi şapte ani dacă va fi găsită vinovată după o audiere ce a avut loc cu uşile închise, susţine TUT.BY. Autorităţile din Belarus au arestat deja 15 angajaţi ai TUT.BY ca parte a unei represiuni iniţiate în urma protestelor în masă împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, declanşate după controversatele alegeri prezidenţiale de anul trecut. Cel mai elocvent exemplu este cazul jurnalistului Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, arestat pe 23 mai, după ce autorităţile din Belarus au deturnat spre Minsk un avion Ryanair ce efectua o cursă comercială pe ruta Atena - Vilnius.
Între timp, în Rusia, un fost director al organizaţiei Rusia Deschisă (Open Russia), un grup de opoziţie care are legături cu fostul oligarh exilat şi critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, a fost arestat după ce a coborât dintr-un avion la Sankt Petersburg, informează Reuters.
OVD-Info, un grup care monitorizează acţiunile poliţiei ruse împotriva reprezentanţilor opoziţiei, a declarat că Andrei Pivovarov a fost arestat pe aeroportul Pulkovo şi că a fost transferat la Comitetul de anchetă. Autorităţile ruse au declarat indezirabilă această organizaţie cu sediul la Londra în 2017, interzicându-i practic acesteia să desfăşoare activităţi.
În fine, serviciile de informaţii turce l-au arestat în străinătate şi repatriat pe un nepot al predicatorului Fethullah Gülen, acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că ar fi orchestrat puciul eşuat din iulie 2016 împotriva sa, informează AFP, preluată de Agerpres. Potrivit agenţiei Anadolu, Selahaddin Gülen a fost adus în Turcia de agenţi ai Organizaţiei naţionale de informaţii (MIT) după ce a fost arestat într-o ţară al cărei nume nu a fost dezvăluit. La RFI, analistul de politică externă Ovidiu Raețchi, spune că acesta se vrea mai degrabă un mesaj către Washington al puterii de la Ankara...Ascultați interviul integral...