Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lituania: ”Suntem vecini cu o bombă cu ceas”

belarus.png

Image source: 
Google Maps

Revista presei Europa Plus

  • Tinerii din Polonia au fost salariații cel mai grav afectați  de concedierile și restructurările din timpul pandemiei;
  • În Ungaria s-a lansat un film realizat într-o închisoare și în care joacă deținuți reali;
  • Succes internațional pentru o firmă de design vestimentar din Slovacia

”Lituania are în acest moment ca vecin o bombă cu ceas. Este o problemă politică gravă, de ordin existențial chiar, atât pentru noi cât și pentru întreaga Europă. Este nevoie de un angajament ferm al tuturor forțelor politice responsabile din Lituania de a face din eliminarea de la putere a lui Lukașenko un obiectiv central al politicii externe a țării noastre”, scrie în publicația delfi.lt cunoscutul editorialist Paulius Gritėnas, consultant în cadrul Institutului pentru Monitorizarea Drepturilor Omului din Lituania.

Este evident, mai scrie el, că toate eforturile diplomatice sunt inutile, ele se întorc împotriva noastră, sunt luate drept un semn de slăbiciune.

”În calitate de membri ai NATO și ai Uniunii Europene putem dezvolta un proiect de Parteneriat estic, pentru a încerca o apropiere de țări ca Ucraina sau Republica Moldova și o politică de descurajare a Rusiei, dar în cazul Belarus a fost și este dificilă, dacă nu imposibilă, o politică de apropiere sau de ajutorare.

Trebuie să cădem cu toții de acord asupra unui obiectiv foarte exact: Menținerea la putere a lui Lukașenko în Belarus constituie o amenințare directă la adresa statului nostru și a cetățenilor noștri.

Obiectivul principal al politicii externe a Lituaniei pentru următorul deceniu trebuie să-l constituie înlăturarea de la putere a regimului Lukashenko și democratizarea Belarusului. Nu putem accepta vecinătatea unui regim care s-a dovedit capabil să-și transforme țara într-o Coree de Nord a Europei”, mai scrie editorialistul.

 

Tinerii polonezi preferă să lucreze la birou, nu de acasă

Tinerii salariați din Polonia preferă să lucreze la birou (56%) și nu de acasă (44%), doresc contracte de muncă pe perioadă nedeterminată și vor să câștige un salariu de cel puțin 4500 zloți pe lună (cca 900 de Euro), potrivit unui sondaj realizat recent de compania de consultanță Price Waterhouse Coopers (PWC), citat de publicația wyborcza.biz.

49% dintre studenții și tinerii licențiați chestionați consideră că în prezent, din cauza pandemiei, piața muncii din Polonia oferă mai puține oportunități. În ciuda acestui aspect, pretențiile tinerilor salariați au crescut în mod spectaculos: potrivit ultimului studiu realizat de PwC înainte de pandemie, tinerii doreau un salariu de cel puțin 500 de euro, în timp ce acum cifra a urcat la cca 900 de euro.

”Tinerii de azi se respectă, nu se tem, au crescut într-o epocă de prosperitate materială, nu se mai confruntă cu problemele din anii 90. Au tendința de a idealiza condițiile de muncă la care se așteaptă”, explică analistul economic Mateusz Żydek, potrivit publicației citate.

Un alt aspect interesant al sondajului este că tinerii polonezi par mai degrabă interesați să câștige experiență personală (50%) decât un salariu cât mai mare (47%).

74% dintre ei doresc la angajare un contract de muncă pe perioadă nedeterminată și asta pentru că, mai explică analistul, majoritatea lor au lucrat sau lucrează în domeniul hotelier, turism, restaurante, gastronomie, domenii grav afectate pe timpul pandemiei de concendieri și restructurări. Salariații cu vârsta de până la 25 de ani au fost cel mai grav afectați de modificările de pe piața muncii cauzate de pandemie, reiese atât din datele PwC cât și ale Biroul național de Statică al Poloniei cât și ale Eurostat.

 

Ungaria: Un film inedit, disponibil în curând pe Netflix

Filmul regizorului maghiar Ábel Visky ” Mesék a zárkából ” (Povestiri din închisoare - trad. red.), filmat într-o închisoare și în care joacă trei pușcăriași reali, a fost lansat în Ungaria și va fi disponibil în curând și pe platforma Netflix, transmite publicația telex.hu.

Cei trei prizonieri, la care se adaugă temporar tatăl unuia dintre ei, deținut și el, au fost condamnați pentru vandalism, violență și jaf. La rugămintea familiilor lor, dar mai ales a copiilor, ei trebuie să-și spună poveștile, în imagini, reale sau desenate, iar regizorul îi ajută în acest sens.

”Niciunul dintre deținuți nu trebuie să-și înfrunte moartea, așa cum se întâmplă de multe ori în astfel de filme, ci propriul destin. Și o fac cu multă sinceritate pentru că vor să întrețină cu orice preț relațiile cu familiile lor.

Visky nu detaliază poveștile de viață ale celor trei; ele pot fi doar intuite, pe măsură ce imaginile animate, foarte expresive, se derulează în fața ochilor spectatorului.  Animațiile se aseamănă atât versiunilor suedeze din pelicula „Be Kind rewind”, cât și celor din filmul „Max et le maximonstres” și redau fidel emoțiile celor care le-au creat.

Deși la finalul peliculei de 80 de minute rămân câteva întrebări fără răspuns, realizatorii și-au îndeplinit obiectivul, acela de a demonstra că imaginația îl poate elibera pe om”, scrie publicația citată.

 

Slovacia: Design vestimentar puțin altfel...

I´M NOT A ROBOT  este o companie slovacă de design vestimentar înființată acum câțiva ani de trei tinere, proaspăt absolvente ale Academiei de Arte și Design din Bratislava: Nora Čanecká, Erika Daxnerová și Barbora Jakubová. Firma se bucură deja de succes, nu numai în Slovacia ci și la Londra, scrie publicația refresher.sk.

Dar de ce acest nume pentru o companie slovacă? ”Nu suntem genul de antreprenori care fac paradă cu imaginea sau cu numele lor, așa cum se obișnuiește în Slovacia. Vrem să ne concentrăm pe calitate, nu să facem produse de serie, ca niște roboți. Multe din piesele noastre sunt lucrate de mână și fiecare are o istorie personală”, spun fetele în interviul acordat publicației citate.

În urmă cu doi ani compania a avut o prezentare de succes la London Fashion Week, după ce în prealabil a câștigat un important premiu național acordat de Slovak Fashion Council.

”Clienții din Londra sunt cu totul diferiți de cei din Slovacia. Acolo nu se caută globalizare ci se apreciază originalitatea, iar faptul că multe din produsele noastre sunt făcute de mână sau au măcar o piesă lucrată manual atașată, a fost un atu. A fost o experiență minunată. La Londra ne-am dat seama că Slovacia chiar este o țară interesantă pentru străini și tot acolo ne-am hotărât să producem mai mult pentru export”, spun tinerele întreprinzătoare.

 

 

Au participat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Karolina Vingytė – Lituania

Julia Brzózka - Polonia

Szilárd Fekete - Ungaria

Karolína Bauerová - Slovacia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista Presei Europa Plus din 2 iunie 2021