Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană cere Consiliului să dea undă verde ”cât mai curând” pentru intrarea României, Bulgariei și Croației în Spațiul Schengen

schengen.jpg

Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Comisia a prezentat miercuri o strategie pentru consolidarea frontierelor externe ale spaţiului Schengen şi pentru evitarea controalelor introduse de câteva ţări în interiorul zonei de liberă circulaţie din 2015 şi accentuate de pandemie, anunță AFP, Reuters şi DPA.

Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson:

Ştim că vor exista alte provocări pentru Schengen şi trebuie să fim mai bine pregătiţi pentru a le face faţă”.

În scopul consolidării controalelor la frontierele externe ale zonei de liberă circulaţie, Uniunea Europeană se bazează pe desfăşurarea în curs a noului contingent permanent al „FRONTEX”, ce ar urma să ajungă la 10.000 de poliţişti de frontieră şi de paza de coastă în următorii șase ani.

În plus, până în 2023 Uniunea Europeană va face deplin interoperabile sistemele informaţionale pentru înregistrarea intrărilor şi a ieşirilor din spaţiul Schengen. Printre altele, Comisia Europeană a propus, în cadrul reformei sistemului de azil în UE, o procedură de înregistrare a sosirilor de migranţi.

Există o proporţie destul de importantă de oameni care intră în UE fără a fi controlaţi, fără a fi înregistraţi; este o sursă de îngrijorare pentru întregul spaţiu Schengen”, a explicat Ylva Johansson, care

intenţionează să prezinte la finalul anului și un ”cod de cooperare poliţienească în UE” pentru a extinde schimbul de informaţii şi speră în adoptarea unei consolidări a mandatului Europol.

Comisarul european a indicat că este angajată într-un ”dialog” cu statele membre care au reintrodus controale la frontiere, subliniind că această măsură trebuie să fie luată ”în ultimă instanţă” şi ”nu trebuie să fie permanentă”.

Multe ţări europene, printre care Franţa, au reintrodus în 2015 controale la frontiere ca urmare a ameninţărilor teroriste şi a crizei cauzate valurile de migranţi.

Și pandemia de coronavirus a dus la controale frontaliere, de această dată din motive sanitare, ceea ce a provocat ambuteiaje de camioane şi probleme de aprovizionare, precum şi perturbarea semnificativă a vieţii cotidiene mai ales a lucrătorilor frontalieri.

Acum, pentru a verifica aplicarea regulilor Schengen, în special controlul frontierelor externe, executivul comunitar doreşte creşterea eficienţei vizitelor surpriză în statele membre, eliminând preavizul de 24 de ore care se aplica până acum.

În total, Spaţiul Schengen reuneşte 26 de ţări cu 420 de milioane de locuitori, dintre care 22 de state membre ale UE şi patru state asociate – Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein.

Comisia Europeană a susținut încă din anul 2011 aderarea României la Spațiul Schengen. Candidatura Bucureștiului nu a reușit niciodată să întrunească votul Consiliului, din cauza obiecțiilor ridicate de unele state membre.