Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE finanțează masiv reformele din R. Moldova. Ce va zice AUR despre asta?

Alfred Bulai AUR castigator criza politica.jpg

Copreședintele AUR George Simion, un câștigător al crizei politice? (Sursa foto: Facebook/George Simion)
Copreședintele AUR George Simion, un câștigător al crizei politice? (Sursa foto: Facebook/George Simion)

Comisia Europeană propune un plan amplu de finanțare post-criză a Republicii Moldova. Declarația de la Bruxelles va avea consecințe politice, într-o țară aflată în plină febră preelectorală și într-o acerbă confruntare Est-Vest.

Este vorba despre un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova de până la 600 de milioane de euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții.

Această nouă finanțare va fi mobilizată pe parcursul următorilor trei ani, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Nu ar fi primul ajutor financiar acordat acestei țări. Peste 127 de milioane de euro sub formă de granturi au fost mobilizate numai în 2020 pentru a ajuta țara să facă față șocului inițial al crizei.

Suma pe care Bruxelles-ul o propune acum Republicii Moldova este însă una cu mult mai importantă, constituind circa 6% din Produsul Intern Brut al țării din anul 2020. Cu greu se poate imagina o altă sursă de finanțare comparabilă, pentru un stat care nu este membru al Uniunii Europene.

 

Bani contra reforme

După cum a precizat în comunicat comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, UE va investi în economie, în conectivitate, în educație și în capacitatea de inserție profesională.

Ca și în cazul statelor membre beneficiare ale planului Next Generation EU, de 750 de miliarde de euro, și planul pentru Moldova are în vedere reforme structurale, inclusiv în domeniile-cheie ale justiției și luptei împotriva corupției. Cu alte cuvinte, sprijinul nu este necondiționat.

Planul vine într-un moment în care  “Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri”, aprecia și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Într-adevăr, după o lungă perioadă tulbure din punct de vedere politic, Republica Moldova se află acum într-o agitație preelectorală, înaintea alegerilor parlamentare anticipate, convocate de președinta pro-europeană Maia Sandu pentru 11 iulie.

 

O ciocnire Est-Vest și ceva în plus

Nu mai e pentru nimeni un secret, țara este divizată între o tendință pro-europeană, reprezentată de președinta Maia Sandu și una pro-rusă, prin guvernul controlat de socialiști.

Iar planul propus de Comisia Europeană va avea consecințe politice. Pe de o parte, va fi o încurajare pentru un eventual nou guvern pro-european în a aplica reforme îndelung așteptate. În campania electorală, partida pro-europeană va putea arăta că are sprijinul financiar pentru a moderniza țara.

De partea cealaltă, pro-rușii vor respinge vehement propunerea de la Bruxelles. Și, probabil, vor plusa cu un plan rusesc.

Dar cât ar putea promite Moscova? Recent, nu i-a putut oferi prietenului Lukașenko, aflat la ananghie, mai mult de 500 de milioane de dolari. Banii nu ajung nici măcar pentru finanțarea pe două luni a uriașului aparat de represiune.

Să nu uităm însă că în Republica Moldova a apărut și un al trelea curent, care vrea să reprezinte un unionism de factură izolaționistă, anti-europeană – ceva nou pentru această țară, unde unionismul era, în mod obișnuit, parte a tendinței pro-vest.

Formațiunea  AUR, căci despre ea este vorba, a fost singura din România care a respins creșterea contribuției naționale la bugetul Uniunii Europene, în vederea finanțării planurilor de redresare.

Și aceasta  în ciuda faptului că România este beneficiar net – adică primește cu mult mai mult decât dă - și, iată, o parte din bani se mai duc și pentru modernizarea Republicii Moldova.

Va fi foarte interesant de văzut cum se va poziționa acum această grupare populistă în raport cu planul propus de Bruxelles. Iar atitudinea va fi ca o hârtie de turnesol pentru adevărata natură a acestui partid – inclusiv în România.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 3 iunie 2021