Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele Unite sancţionează mai mulți oameni politici și de afaceri din Bulgaria pentru corupție

bulgaria_reuters.jpg

Proteste împotriva corupției la Sofia, Bulgaria, septembrie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Statele Unite au impus miercuri sancţiuni pentru 64 de companii şi trei cetățeni bulgari, transmite agenția Reuters citată de G4Media.

Prim-ministrul interimar bulgar Stefan Ianev a declarat că a fost informat telefonic de subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, despre această decizie, potrivit Reuters.

Trezoreria SUA a anunţat că a impus sancţiuni omului de afaceri şi oligarhului Vassil Kroumov Bozhkov, în vârstă de 64 de ani, acuzându-l că ”intenţionează să creeze un canal pentru ca liderii ruşi să influenţeze guvernul bulgar”.

Bozhkov, un magnat al jocurilor de noroc şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Bulgaria, a fugit din ţară în 2020 pentru a scăpa de acuzaţiile penale, inclusiv de extorcare, fraudă fiscală şi trafic de influenţă, printre altele. El neagă orice acuzație şi se află acum în Dubai.

Trezoreria a aplicat, de asemenea, sancţiuni împotriva lui Delian Peevski, fost deputat, Ilko Dimitrov Zeliazkov, un oficial guvernamental, şi pentru 64 de companii deţinute sau controlate de cei trei.

Sancţiunile împiedică persoanele şi companiile de pe lista neagră să acceseze sistemul financiar american, îngheţând oricare dintre activele lor din SUA.

Departamentul de Stat al SUA i-a sancționat și pe foştii oficiali bulgari Alexandr Manolev, Petar Haralampiev și  Krasimir Tomov, pentru implicare în acte de corupţie, interzicându-le acestora şi familiilor să intre în Statele Unite.

Peevski, în vârstă de 40 de ani, este un om de afaceri bulgar, fost mogul media şi fost parlamentar.

Criticii din țara lui îl văd ca pe un puternic ”broker de putere” din culise, cu o influenţă puternică asupra sistemului judiciar şi a elitei politice din Bulgaria. În încercarea de a îmblânzi vara trecută protestele anti-guvernamentale masive împotriva corupţiei, premierul de atunci Boiko Borisov a demis trei miniştri pentru a pune capăt acuzaţiilor că ar fi lucrat cu Peevski.

Trezoreria l-a acuzat că a folosit ”trafic de influenţă şi mită pentru a se proteja de controlul public şi pentru a exercita controlul asupra instituţiilor şi sectoarelor cheie din societatea bulgară”.

„Statele Unite sunt alături de toţi bulgarii a căror activitate promovează reformele, iar Departamentul va continua să îşi folosească autoritatea pentru a promova răspunderea pentru actorii corupţi din regiune şi la nivel global”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

Potrivit Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană. Ţara a fost criticată în repetate rânduri de Comisia Europeană pentru că nu a reuşit să elimine corupţia şi că nu a trimis niciun funcţionar guvernamental de rang înalt după gratii pentru corupţie