Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Auspicii nefavorabile pentru întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin de la Geneva (RIA Novosti)

putin_biden.jpg

Image source: 
Facebook / Embassy of Russia in the USA / Посольство России в США

Revista presei Europa Plus:

  • Întâlnirea de la Geneva a președinților Joe Biden și Vladimir Putin s-ar putea încheia cu un eșec total, transmite agenția RIA Novosti;
  • S-au împlinit de curând 225 de ani de existență a splendidului parc Sofiyivka din orașul ucrainean Uman, o bijuterie arhitecturală de la sfârșitul secolului XVIII;
  • Mai mulți artiști moldoveni au fost distinși cu titluri onorifice de președintele Maia Sandu

Vladimir Putin nu dorește să intre în dispută cu Joe Biden, dar dacă președintele american va adopta din tonul ”gardianului mondial” al drepturilor omului, dacă va cere socoteală Rusiei și va pune condiții, atunci președintele rus va trebui să răspundă la fel și atunci întâlnirea de la Geneva va fi un eșec total, scrie analistul politic Peter Akopov de la agenția RIA Novosti, cu puține zile înaintea întâlnirii celor doi președinți, programată la 16 iunie a.c.

Există două scenarii: poate fi un schimb de pretenții și revendicări vehemente, sau poate fi un dialog constructiv, pe subiecte concrete. Nimeni nu așteaptă progrese spectaculoase, dar dacă se confirmă primul scenariu, întâlnirea va fi un eșec total, cu atât mai mult cu cât ministerul rus de externe a anunțat deja că ”agendele celor două părți nu coincid”, după cum reamintește analistul.

Biden trebuie să arate americanilor și lumii întregi că Statele Unite rămân un jucător important în actuala ordine mondială, dar dacă întâlnirea de la Geneva va fi în același spirit cu cel de la întâlnirea de la Anchorage, unde oficialii americani și chinezi și-au aruncat reciproc acuzații grave, atunci el nu va marca puncte. Biden are o bună experiență de negociator și poate juca bine acest rol dacă nu ar fi destui în jurul lui care să-l împingă la un joc primitiv, mai scrie analistul. El trebuie să renunțe la obișnuitele formule devenite deja canonice, precum ”amestecul Rusiei în alegerile americane”, ”amenințări la adresa democrației”, ”agresiune la adresa Ucrainei”, sau ”persecutarea lui Navalnyi”

Analistul își exprimă însă pesimismul în acest sens, reamintind declarația făcută luni de Joe Biden cu prilejul aniversării Zilei Memoriei, când sunt comemorați militarii americanii căzuți la datorie: ”America este unică. America este o idee, a fost fondată pe o idee. Aproape toate națiunile lumii s-au fondat pe baza apartenenței la o religie, pe considerente geografice, etnice etc. Dar nu și noi! Noi avem la bază o idee, și anume adevărul evident că toți oamenii se nasc egali. Asta ne face unici!

”Dacă acesta va fi genul de discurs al lui Biden și dacă va susține din nou că în numele apărării drepturilor omului americanii au dreptul să se amestece în treburile interne ale oricărui stat al lumii, așa cum fac prin propaganda lor de 100 de ani, atunci întâlnirea de la Geneva va fi cu adevărat un mare eșec.

La Geneva trebuie discutat despre probleme serioase de geopolitică, nu despre valorile americane.

Și apoi, cum se pot prezenta ei drept campioni ai drepturilor omului când în propria lor țară există conflictele rasiale pe care le cunoaștem. Dacă nu poți respecta și apăra drepturile populației la tine acasă, de ce te preocupă atât de mult situațiile similare din alte țări?” se întreabă analistul agenției RIA Novosti.

 

Ucraina: Parcul național Sofiyivka la a 225-a aniversare

Foto: Wikipedia

S-au împlinit de curând 225 de ani de existență a splendidului parc Sofiyivka din orașul ucrainean Uman, conceput de arhitectul polonez Ludwik Metzell, care s-a inspirat din mitologia greacă și în special din Odiseea lui Homer transmite BBC, secțiunea în limba ucraineană.

Situat pe malul râului Kamianka, pe o suprafață de nu mai puțin de 179 de hectare, a fost construit de magnatul polonez Stanislav Potocki, unul din cei mai bogați și mai puternici nobili din așa numita pe atunci ”Republică a celor două Națiuni” (1669-1795), care cuprindea, aproximativ, teritoriile de azi ale Lituaniei, Poloniei, Belarusului și o mare parte a Ucrainei.

Ideea i-a fost sugerată de soția sa, Sofia, care văzuse Parcul Palatului Versailles din Franța și... își dorea cu insistență să aibă și ea propriul parc, după cum relatează istoricii.

Lucrările au început în 1796 și au durat patru ani. Au fost construite lacuri artificiale (printre care unul numit Marea Ionică - vezi foto sus), cascade, fântâni spectaculoase, baraje și alte sisteme acvatice, pavilioane de inspirație antică, estrade. Au fost  aduși și plantați arbori din nu mai puțin de 2000 de specii, precum ginko biloba, accacia, sălcii albe și platani, multe din regiuni îndepărtate, precum Crimeea, Turcia, Caucaz sau sudul Europei,.

În prezent pe teritoriul parcului își are sediul Institutul de Cercetări în Biologie al Academiei Naționale a Ucrainei, dar parcul este deschis și pentru public, grădina botanică de aici fiind vizitată anual de cca 500 000 de turiști.

 

Titluri onorifice pentru artiștii moldoveni

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a înmânat recent, în cadrul unei ceremonii oficiale, titluri onorifice de „Artist al Poporului”, „Maestru în Artă” și „Artist Emerit”, mai multor oameni de cultură din Republica Moldova, transmite publicația diez.md.

Surorile Osoianu, interprete de muzică populară, balerina Anastasia Homițcaia și actrița Nina Doni au primit titlul de „Artist al Poporului”.

Pictorii Victor Cobzac, Analolii Danilișen, Alexandru Macovei, Vladimir Palamarciuc și Mihail Statnîi, precum și regizorul Mihai Fusu și criticul de teatru Larisa Turea, au fost distinși cu titlul onorific de „Maestru în Artă”, iar muzicianul Ion Negură, artistul de circ Denis Velenciuc și prim-dirijorul Andriy Yurkevych au primit titlul de „Artist Emerit”.

Distincțiile au fost oferite ”pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul culturii, contribuție la promovarea valorilor moral-spirituale, succese în activitatea de creație și înaltă măiestrie profesională”.

Titlurile onorifice au fost conferite de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul Zilei lucrătorului din cultură, marcată pe 16 mai.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Elizaveta Lyakh - Rusia

Valeria Kovalenko - Ucraina

Diana Lupan – Republica Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 3 iunie 2021