Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O hartă afișată pe site-ul JO de la Tokyo stârnește nemulțumiri la Seul

coreea.png

Distrugător sud-coreean în zona insulelor Dokdo, august 2019
Sursa imaginii: 
arhiva AFP via rfi.fr

Harta Japoniei afișată pe site-ul Jocurilor Olimpice de la Tokyo a declanșat o serie de tensiuni cu Coreea de Sud. În reprezentarea țării gazdă, câteva insule din Marea Japoniei, care desparte cele două țări, sunt afișate cu denumirile japoneze, deși ele aparțin Coreei de Sud.

„Dokdo” este numele coreean al insulelor, „Takeshima” cel japonez și „Rochers Liancourt” cel cunoscut în restul lumii.

Acest mic arhipelag de insule vulcanice, unde trăiesc permanent doar doi rezidenți civili și aproximativ 30 de oficiali, a creat probleme între cele două țări încă din anii 1950. De această dată, harta Jocurilor Olimpice este cea care a provocat disensiunile dintre cei doi vecini, ale căror relații sunt departe de a fi bune.

Dincolo de importanța simbolică a acestor insule pentru Coreea, care a fost mult timp colonie japoneză, aceste mici insule stâncoase, aproape nelocuibile, asigură resurse piscicole importante și posibilitatea extinderii zonei economice exclusive (ZEE), mai ales în contextul în care se estimează că în zonă există zăcăminte de gaze naturale.

Coreea de Sud a fost de acord să retragă insulele de pe harta prezentată în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, desfășurate la Pyeongchang. Seul a solicitat în repetate rânduri reciprocitate din partea Japoniei, dar fără succes.

Tensiunile nu par să  se diminueze. Marți, 1 iunie, un diplomat japonez a fost convocat la Ministerul de Externe de la Seul iar trei studenți sud-coreeni au ars un steag imperial japonez în fața ambasadei japoneze.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul rfi.fr