Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: 11 concurenți electorali, înregistrați în cursa pentru anticipate. Alte șase dosare sunt examinate de CEC

poze_lazi.jpg

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie, în R.Moldova
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

În R.Moldova, pregătirile pentru scrutinul din 11 iulie sunt în toi. Comisia Electorală Centrală a înregistrat, până astăzi, 11 concurenți electorali. Alte șase dosare, depuse la CEC, sunt în proces de examinare. Cei care doresc să se înscrie în cursa electorală, mai au la dispoziție nouă zile. Potrivit celor mai recente sondaje, două formațiuni și un bloc electoral au șanse de a accede în viitorul Parlament. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și Partidul Șor. Celelalte formațiuni, inclusiv cele unioniste, nu ar trece pragul electoral. Între timp, organizațiile societății civile solicită concurenților electorali și susținătorilor acestora să nu utilizeze discursul de ură.

Comisia Electorală Centrală atenționează că 11 iunie este termenul limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit legislației, procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua scrutinului. Candidații pot fi desemnați de către partide politice și alte organizații social-politice, blocuri electorale, dar și candidați independenți.

Așadar, cei 11 concurenți electorali, înregistrați până astăzi, sunt în mare parte de stânga, dar și câteva partide care își doresc apropierea de Uniunea Europeană. Sunt și unele formațiuni care pentru prima dată participă la scrutin. Pe buletinul de vot, pe prima poziție, alegătorii vor găsi Partidul “Acasă Construim Europa”, urmat de Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic, Blocul electoral “Renato Usatîi”, Partidul “Șor”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor “Speranța-Надежда”, Partidul Democrat din Moldova, Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Unității Naționale și Partidul ”Democrația Acasă”.

Să spunem că, membrii Comisiei Electorale Centrale au avut, joi, o întrevedere cu reprezentanții misiunii OSCE pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate. Oficialii au discutat despre procesul de înregistrare a candidaților la funcția de deputat, organizarea secțiilor de votare, asigurarea dreptului la vot pentru toți alegătorii, indiferent de locul aflării acestora, în țară sau în străinătate, transparența finanțării campaniei electorale și funcționarea sistemelor informaționale aflate în gestiunea Comisiei. Termenul limită de depunere a cererilor privind acreditarea în calitate de observator este 3 iulie, inclusiv.

Recent, 43 de observatori internaționali  au fost acreditați de CEC la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Cel mai mare număr de observatori a fost prezentat de Consiliul Adunării Interparlamentare a statelor CSI, urmat de Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, Rețeaua Europeană de Monitorizare a Alegerilor și Institutul de monitorizare a democrației, parlamentarismului și respectări drepturilor electorale din statele membre CSI. 

Până în prezent, pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, CEC a acreditat 129 observatori, printre care 71 observatori naționali și 58 observatori internaționali. Asociția Promo-Lex solicită să acrediteze 612 observatori.

Organizațiile societății civile, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și Consiliul de Presă solicită concurenților electorali și susținătorilor acestora să nu utilizeze discursul de ură. Societatea civilă a atras atenția în mod repetat asupra faptului că discursul de ură și instigare la discriminare în spațiul public, în mass-media și în mediul online din Republica Moldova este tot mai des utilizat în campaniile electorale și afectează întreaga societate.

Deși unele partide interzic utilizarea unor forme de exprimare apropiate discursului de ură, totuși în ultimii doi ani, susține Promo-Lex, membrii ai acestor partide au utilizat discursul de ură și instigare la discriminare. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre campania electorală din R.Moldova