Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Facebook nu va mai oferi tratament special politicienilor

Facebook nu va mai oferi tratament special politicienilor. Oamenii politici vor fi tratați ca toți ceilalţi utilizatori ai platformei de socializare. Decizia va duce, cel mai probabil, la un val de suspendări ale conturilor politicienilor care răspândesc mesaje care incită la ură, discriminare sau încalcă în orice fel regulile de utilizare ale Facebook.

Politicienii sunt pe punctul de a-şi pierde statutul special de care se bucurau până acum pe Facebook, transmite news.ro.

Datorită statutului lor special, în multe cazuri în care oamenii politici au postat mesaje controversate, ei au fost scutiţi de aplicarea regulamentului Facebook.

Modificarea vine după ce comisia independentă de supraveghere şi-a anunţat decizia în cazul suspendării fostului preşedinte american, Donald Trump. Aceasta a menţinut suspendarea, însă a criticat Facebook tocmai pentru tratamentul special acordat politicienilor.

Comisia independentă a dat Facebook la acea vreme, ca dată limită, ziua de 5 iunie pentru a decide în cazul felului în care tratează politicienii.

Facebook decide ca politicienii să fie trataţi ca utilizatorii obişnuiţi. Decizia va duce, cel mai probabil, la un val de suspendări ale conturilor politicienilor care răspândesc mesaje care incită la ură, discriminare sau încalcă în orice fel regulile de utilizare ale reţelei sociale.

Facebook este aşteptat, cu aceeaşi ocazie, să facă lumină în cazul mai multor reguli de moderare ţinute secrete până acum.

Una dintre acestea este suspendarea conturilor după un anumit număr de abateri de la regulament. Utilizatorii vor fi notificaţi acum de fiecare dată când realizează o abatere, în loc să fie anunţaţi abia când li se suspendă contul.

Schimbarea făcută de Facebook mai înseamnă că orice informaţie postată de un politician va fi supusă procesului de verificare a veridicităţii, aşa cum se întâmplă cu postările presei, spre exemplu, pentru a contracara răspândirea informaţiilor false.

Tratamentul special pentru politicieni a fost susţinut până acum cu tărie chiar de şeful companiei, Mark Zuckerberg.