Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă înregistrare video cu declarații ale lui Roman Protasevici

protasevici.png

Roman Protasevici a dat o nouă serie de declarații într-un video difuzat de Televiziunea națională din Belarus joi, 3 iunie 2021
Sursa imaginii: 
Captura ecran youtube.com

Postul naţional de televiziune din Belarus a difuzat noi înregistrări video cu declarații ale jurnalistului Roman Protasevici, în care acesta, vizibil tulburat, ”recunoaște” că a îndemnat la proteste împotriva regimului şi a dat asigurări că ”îl respectă” pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko transmite AFP, citată de Agerpres și G4Media.

 

 

Fost lider al organizației de opoziţie NEXTA, care a jucat un rol-cheie în mişcarea istorică de protest din Belarus în 2020, jurnalistul de 26 de ani a mai spus că doreşte să-şi îndrepte greşelile şi să ducă ”o viaţă liniştită, departe de politică”.

Cu câteva ore înainte de difuzarea înregistrării, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Viasna a denunţat afirmaţiile obţinute „sub ameninţare”.

„Tot ce va spune (Roman) Protasevici va fi obţinut după ameninţări, cel puţin psihologice, şi sub ameninţarea unor acuzaţii incorecte, dar foarte al căror obiect este”, a declarat joi dimineaţă pentru AFP directorul Viasna, Ales Beliaţki.

„Orice spune el acum este propagandă curată care nu conţine nicio fărâmă de adevăr”, a continuat el.

Roman Protasevici a fost arestat la 23 mai împreună cu partenera sa, Sofia Sapega (23 de ani), după ce avionul de pasageri al companiei Ryanair în care se aflau a făcut o aterizare forţată la Minsk, capitala Belarusului, în timpul zborului de la Atena spre Vilnius, în Lituania.

Autorităţile belaruse au justificat deturnarea avionului, care survola teritoriul lor, printr-o ameninţare cu bombă. Existența bombei nu a fost niciodată dovedită.

În Belarus, Roman Protasevici este urmărit penal pentru „organizarea” de revolte în Belarus, o infracţiune pedepsită cu 15 ani de închisoare.